Anadolu öğretmen liselerini tercih eden öğrencilerin beklentileri ve bu beklentilerin gerçekleşme düzeyi(İstanbul, Ankara ,Düzce, Bolu, Kırklareli örneği)
The expectations of the students choosing the anatolian teacher training highschool and the level of these expectations coming true
- Tez No: 226240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Öğretmen Lisesi, Beklenti, Teacher Training High School, Expectation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı hedefleri arasında ?Öğretmen Liseleri amaçları doğrultusunda geliştirilecektir.? ilkesi yer alır. Öğretmen Yetiştirme ve Danışma Kurulları kararları doğrultusunda Anadolu Öğretmen Liselerinin çağın eğitim kurumları haline getirilmesi için fiziki imkânlarının ve programlarının geliştirilerek öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına kaynaklık etmesi benimsenmiştir.Anadolu Öğretmen Liselerinin amaçları doğrultusunda fiziki imkânlarının ve programlarının geliştirilmesi için hedef kitle olan öğrencilerin mevcut program ve fiziki imkânlar hakkındaki görüşlerini bilmek gereklidir.Bu araştırma, mevcut yapısı itibariyle Anadolu Öğretmen Liselerini tercih eden öğrencilerin beklentilerini ve bu beklentilerin gerçekleşme düzeyini ölçmek ve bu veriler ışığında öğretmen liselerinin gelişimine katkıda bulunma amacını taşımaktadır.Bu araştırmanın evrenini, 2007/2008 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul (Çapa), Ankara (Hasanoğlan), Kırklareli (Lüleburgaz-Kepirtepe), Düzce ve Bolu illerindeki Anadolu Öğretmen Liselerinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu okullarda okuyan 9. (450) ve 11. sınıftaki (450) 900 öğrenciden oluşmaktadır.Anketin ilk bölümünde ankete katılanlara sosyo-demografik değişkenlerden oluşan 4 soruluk kişisel bilgiler formu, ikinci bölümde ise Anadolu Öğretmen Liselerini Tercih eden öğrencilerin beklentilerini ölçmek amacıyla 9. sınıflara yönelik 21 soru, beklentilerin gerçekleşme düzeyini ölçmek için de 11.(son) sınıflara yönelik 21 soru bulunmaktadır.Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin beklentilerinin yüksek olmasına karşın beklentilerin gerçekleşme oranının düşük kaldığı görülmektedir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir
Özet (Çeviri)
Among the sins of the 6`th 5 ?year- development plan, it is stated that ?Teacher high Scholls will be improved regarding their aims.? According to the decisions of Teacher Training and Consultative Committee, in order make Anatolian Teacher Training High Scholls the educational institutions of the era, it is accepted that by developing physical facilities and porgrams, these school will provide teacher training faculties with students.It is necessary to know the opinions of the target about the existing program and physical facilities in order to develop the physical facilities and programs acording to the aims of Anatolian Teacher Training High Schools.This study has been carried out to figure out the expectations of the students who preferred the Anatolian Teacher Training High Schools and at what level they have come true. In theguidence of these datum it is aimed at conributing the developing of Anatolian Teacher Training High Schools.This research is limited with the students studyıng in Anatolian Teacher Training High Schools in İstanbul (Çapa), Ankara ( Hasanoğlan), Kırklareli (Lüleburgaz-Kepirtepe), Düzce and Bolu in term of 2007/2008. Agents fort his research have been picked up from the students of these schools (9 th grade:450, 11 th grade 450,900 in total).İn the first part of the guestonnare there is a form of 4-guestion personal information containing socio-demographic varients; in the second part there are 21 guestions fort he 9?th grade to figure out the expectations, fort he 11?th grade to show the level at wich these expetations have become true.During the research, SPPS Statistics software has benn used to evaluate the datum obtained. Tablos have been designed and interprated for datum acguried.According to the surve findings, while the students expectations are at a high level, the ratio of the expectation achievement is low. İn the lightof the findings of the research some suggestions have been made.