İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin çatışma çözme stratejilerinin karşılaştırılması(Pendik ilçesi örneği)
The comparasion of the solution and conflicts strategies of primary school administrators and teachers
  1. Tez No: 226274
  2. Yazar: SEVDA SÜKÜT
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA FARSAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu Öğretmenleri, İlköğretim Okulu Yöneticileri, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Primary School Teachers, Primary School Administrator, Conflict, Conflict Management, Conflict Management Strategies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sosyal bir varlık olarak insan, hayatının her alanında çatışma yaşayabilir. Örgütlerde ise, sık sık çatışmaların yaşandığı bir gerçektir. Bu çatışmalar bazen örgüt için yıkıcı ve olumsuz sonuçlar doğurabileceği gibi, bazen da örgütün gelişmesine katkı yapabilir. Çatışmalar örgütler için kaçınılmaz olduğuna göre, önemli olan örgütlerde çatışmaların yaşanması değil, çatışmaların birer fırsat olarak değerlendirilip, yıkıcı düzeye gelmemesi ve yönetilebilmesidir.İletişim ve etkileşim içinde olan kişilerin tercihlerinde, değerlerinde, isteklerinde, inanışlarında ve çıkarlarında farklılık olduğu sürece çatışma yaşanacaktır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve yaşamını devam ettirebilmesi için örgütler içinde yer alması gerekir. Örgütlerin ise yaşamını devam ettirebilmesi için değişim şarttır. Bu sayede örgütlerde gelişme sağlanabilir. Fakat herkes bu değişime kolaylıkla ayak uyduramaz. Bu da çatışmalara neden olur.Eğitim örgütlerinde de zaman zaman çatışmaların kaçınılmaz olarak yaşandığını görmekteyiz. Çatışma, örgüt için olumlu bir şekilde değerlendirilebilecek bir güç kaynağı olmasından dolayı önemlidir. Çatışmanın olumlu yönlerinden faydalanabilmek için çatışmanın etkin yönetilmesi gerekir. Etkin yönetilen çatışmalar örgütün misyonunu ve kültürünü geliştirirler. Etkin yönetilmeyen çatışmalar, örgütleri durgunluğa iter, sorunlarının artmasına neden olur. Çatışmanın örgüt için önemi, örgütsel verimliliğe ve etkililiğe katkısından kaynaklanır.Bu araştırma; ilköğretim okulu öğretmenlerinin çatışma yaşama durumunda, kullandıkları çatışma yönetim stratejilerini belirlemeyi amaçlayan tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2007-2008 eğitim-öğretim yılında İstanbul'un Pendik ilçesindeki ilköğretim okulu öğretmenleri ve yöneticileri, örneklemini ise evrenden tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiş 355 öğretmen ve yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve farkların kaynağını belirlemek için LSD testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a social being, a human may have conflicts in every part of his life. As for the organizations, it is a fact that many conflicts occur in them. Although those conflicts can cause devastating and negative results, sometimes they can help the development of the organization as well. As conflicts are unavoidable for organizations, it is not important not to have conflicts in such organizations but it is important to keep them under control, consider them as an opportunity and manage them wisely?The environment of the study is targeted primary school teachers in Pendik, İstanbul in 2007-2008 academic year. Subjects are were identified through 355 teachers and administrators selected by simple random sampling. In this study, the?Personal Information Sheet/Form? and the ?Scale of Conflict Management Strategies? were used as data collection tools. The collected data were analyzed through techniques such as percentage, mean, standard deviation, t-test, one-way ANOVA and LSD test to analyze the source of the variance.