Türkiye ve Kosova ilköğretim matematik programlarının karşılaştırılması
A comparative analysis of the mathematics curricula for primary schools in Turkey and in Kosova
  1. Tez No: 226384
  2. Yazar: ENGÜL GALO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA TEKTAŞ, YRD. DOÇ. DR. AHMET Ş.ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Eğitim Programı, Öğretim Programı, Comparative education, education curriculum, instruction program
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Eğitim, birey davranışlarının istenilen yönde değiştirilmesidir. Eğitim yoluyla bireye kazandırılacak davranışlar, bireysel ve toplumsal taleplerle uyumlu olmalıdır. Ayrıca eğitim kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması ve ulusal rekabet gücünün yükseltilmesinin temel araçlarından birisidir. Bu nedenle, Kosova Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamasında olması eğitim alanında yapılacak düzenlemelere olan ihtiyaç araştırmanın amacını oluşturmuştur. Burada Türkiye ve Kosova ilköğretim matematik programlarının karşılaştırılması ve her iki ülke programlarının benzer ve farklı yönlerinin tespit edilmesidir.Karşılaştırmalı Eğitim, farklı kültürler ve farklı ülkelerde iki veya daha fazla eğitim sisteminin benzerlikleri ve farklılıklarını tanımlamaya yardım eden, benzer görünen olguları açıklayan ve insanları eğitme yolları hakkında yararlı teklifler getiren bir disiplindir (Türkoğlu, 1985). Bu tanımdan hareketle çalışma betimsel bir çalışma olup araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Karşılaştırma eğitiminin yöntemlerinden Hillker'in saf karşılaştırma metodu kullanılmıştır. Saf karşılaştırma metodundaki tasvir, yan yana ve karşılaştırma adımları takip edilmiştir.Uygulanmakta olan Türkiye ve Kosova'nın ilköğretim matematik programları 6., 7. ve 8. sınıflarda olmak üzere incelenerek, arasındaki benzerlikler ve farklılıklar belirlenmiştir.Yapılan araştırmanın sonucunda; Türkiye ve Kosova İlköğretim Matematik Programları genel olarak benzer bulunmuştur. Farklılıklar ise konu içeriklerinin eksikliği ve konulara ayrılan sürelerin iki ülke arasında uyuşmadığı olarak belirlenmiştir. Programların karşılaştırılmasının sonucunda Türkiye'de uygulanmakta olan programın öğretmen ve öğrenci açısından iyi hazırlanmış bir program olduğu sonucuna varılmıştır. Kosova'da uygulanan programın eksiklikleri ve zayıf olan yönleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is changing the behavior of individuals in a desired way. Attitudes to be given to the individual through education should comply with the individual and social demands. Moreover, education is one of the basic devices in speeding the development, creating job opportunities and enhancing national competitive power. For this reason, that Kosova Republic is about to be founded leads to the need of adjustments in the field of education.Here is the comparison between mathematics studies in Turkey and Kosova, and the determination of similarities and differences of the programs of the two countries.Comparative education is a useful discipline that helps identify the similarities and differences of two or more education systems of different cultures and countries, determines similar notions and how beneficial these are on the way of educating people (Türkoğlu, 1985). Taking this into consideration, this study uses scanning method. Hillker?s pure comparative method, are of the comparative education ways, is used. In pure comparative method, description, side by side and comparison steps are followed.The present primary school math?s programs in grades 6, 7 and 8 in Turkey and Kosova are examined and similarities and differences are determined.As a result of the studies, Turkey and Kosova Primary School Math?s Curriculums are proved to be similar in general. The differences line in the lack of subject content and allocated time for them in these countries when the curriculums are compared, it is confirmed that the program that is followed in Turkey is better. The program applied in Kosova shows inefficiencies and poor points.