Kosova'da Türkçe eğitimi gören dokuzuncu sınıf öğrencilerin Türkçe dersi başarı düzeyi
Achievement level of the Turkish subject of the ninth grade students in Turkish education program in Kosovo
  1. Tez No: 397456
  2. Yazar: DOĞUŞ MURAT KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ TEMİZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova‟da Türkçe Eğitimi, BaĢarı Düzeyi, TEOG Türkçe Sınavı, Turkish education in Kosovo, achıevement level, TEOG Turkish exam
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, Kosova‟da devlet okullarının ilköğretim ikinci kademe 9. sınıfta Türkçe eğitim gören öğrencilerin, Türkiye‟de ilköğretim ikinci kademe 8. sınıfta eğitim gören öğrenciler için MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından uygulanan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime GeçiĢ) Türkçe sınavında, gösterdikleri baĢarı düzeyinin çeĢitli değiĢkenler açısından değerlendirilmesidir. Bu araĢtırma, 2014 yılı Ekim ayında yapılan bir ön çalıĢma ve 2015 yılı Ocak ayında yapılan bir ana uygulama ile oluĢturulmuĢtur. AraĢtırmaya iliĢkin çalıĢmalar; Türklerin ağırlıkta yaĢadığı MamuĢa‟da“MamuĢa Anadolu Ġlköğretim Okulunda”yapılmıĢtır. Kosovalı Türk öğrencilerin aldıkları eğitimle, Türkiye‟de uygulanan seviyelerine denk bir sınavda, Türkçe dersi baĢarı düzeylerini ölçmek amacıyla; MEB‟in 26 Kasım 2014 tarihinde kendisine bağlı okullarda uyguladığı 8. Sınıf Türkçe Ortak Sınavı,“MamuĢa Anadolu Ġlköğretim Okulu 9. Sınıf öğrencileri”üzerinde uygulanmıĢtır. 81 öğrencinin, 20 adet çoktan seçmeli Türkçe sorusuna verdiği cevaplar ile kiĢisel bilgi formları incelenmiĢtir. Bunun sonucunda Kosovalı Türk öğrencilerin TEOG baĢarı düzeylerinin düĢük olduğu tespit edilmiĢtir. Buna karĢın, Kosovalı Türk öğrencilerin Türkçe ders notlarının yüksek olmasına rağmen (notlar gerçeği yansıtmamaktadır) baĢarılı bir Türkçe eğitiminin gerçekleĢtirilemediği sonucuna ulaĢılmıĢtır. Ayrıca, Kosova‟daki Türkçe eğitiminin dünü, bugünü ve geleceği de ele alınarak bu konuda tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerine de yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Objective of this work is elementary school ninth grade Turkish education program students‟ assessment of achievement level in terms of variables, in the Turkish exam TEOG (Passage from primary education to secondary education) applied by Ministry of Education for eight grade students in Turkey. This study constitutes of pre-study made in October 2014 and main application made in January 2015. Studies related to the research were made in“MamuĢa Anadolu Ġlköğretim Okulu”(Elementary School of Anatolia in Mamusha) as a place populated with Turkish majority. With the objective of assessing the achievement level of the Turkish students in Kosovo through an exam equal to the level applied in Turkey; we applied, Turkish exam prepared by Ministry of Education in Turkey in 26 November 2014 for the eighth grade exam, to the ninth grade students of Elementary School of Anatolia in Mamusha. We have analyzed individual answer sheets of more than 20 questions from 81 students. As a result, we came to the conclusion that achievement level of TEOG of Kosovo Turkish students is low. None the less, despite the high level of Turkish language subject notes (notes do not reflect the reality) we concluded that a successful Turkish education is unrealizable. Likewise, we have given solution suggestions on the identified problems in Kosovo Turkish educations systems.