Keman ve viyola çalan öğrencilerde ortaya çıkan fiziksel sağlık problemleri ve çözüm önerileri
The physical disconforts occuring in violin and viola performance students; suggestions about their solutions
  1. Tez No: 226442
  2. Yazar: GÖKÇE ERGİN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. CEMALETTİN GÖBELEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Müzik, Education, Music
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın amacı, mesleki müzik eğitimi veren kurumların lisans programlarında öğrenim gören keman ve viyola öğrencilerinin karşılaştıkları fiziksel rahatsızlıkların belirlenmesidir.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Lisans Programları'nda ve Konservatuvarlarda bireysel çalgı öğrenimi gören lisans öğrencileri; örneklemini ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Devlet Konservatuvarı lisans programında öğrenim görmekte olan 42 keman ve viyola öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır.Anketten elde edilen verileri analiz etmek için frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmış, çözümlemeler bilgisayarda SPSS 13,0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan öğrencilerin aşırı kullanım sendromu, tendinitis, omurga rahatsızlıkları ve psikolojik stres gibi rahatsızlıkların belirtileriyle örtüşebilecek şikayetlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel rahatsızlıklarla karşılaştıklarında çözümüne yönelik bir tekniğe başvurmadıkları görülmüştür. Çözüm önerileri bölümünde psikolojik stres ve fiziksel rahatlamayı sağlamalarına yardımcı olabilecek Yoga, Alexander, Feldenkrais ve Tha i Chi yönteminden yararlanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research project is; to define the physical discomforts which are faced by bachelor degree students studying in professional music institutions.In the project,“scanning”method is used which consists of the datas gained from: the bachelor degree students in Education Faculties in Fine Arts and students from Conservatories studying“performance”.The examplaries are chosen from“Mimar Sinan University, State Conservatory of Fine Arts Faculty”,“Marmara University, Atatürk Education Faculty Fine Arts department (music teaching)”a sum of 42 students; studying“performance”or“music teaching”in bachelor level.In order to gain data, a“poll”was taken by the researcher. In the analysis of these datas, frequency and percentage calculations were made and the results were evaluated with the help of“SPSS 13.0”computer programme.In the conclusion, it's observed that the participant students have complaints which may match some specific physical health diseases such as;“extreme usage syndrome”,“tendinitis”,“spinal injuries”, and“psychological stress”.It is also evident that the students lack of recoursing to the solutions of these problems.In the“suggestions”part; the well known relaxing techniques such as ;Yoga, Alexander,Feldenkrais and Tha i Chi are examined and suggested which may be helpful to overcome these physical problems.