Firma değerini etkileyen unsurlar ve nakit akışı metoduna ilişkin bir uygulama
The determinants of firm value and an application of cash flow analysis
- Tez No: 226464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HASAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Firma Değerlemesi, Firma Değerini Etkileyen Unsurlar, Serbest Nakit Akısları Yöntemi, Firm Valuation, The Determinants of Firm Value, Free Cash FlowMethod
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Firma gerçek değerinin doğru tahmin edilmesi, hisse senedi piyasasındavarlıkların yönetiminden sorumlu kimseler için büyük öneme sahiptir. Firmadeğeri etkileyen değiskenlerin bilinmesi, makro ve mikro ekonomikgöstergelerdeki beklentilerin firma değerine olması muhtemel etkilerinin doğrutahmin edilmesini sağlayacaktır. Bu çalısmada firma değerini etkileyendeğiskenlerin tanıtılmıstır. Bu konuya ilave olarak firma değerleme yöntemleri;aktif bazlı yöntemler, çarpan değerleme yöntemleri ve nakit akısları yöntemleribaslıkları altında açıklanmıstır. Çalısmanın uygulama bölümünde, ?stanbulMenkul Kıymetler Borsası'nda (?MKB) islem gören Acıbadem Sağlık AnonimSirketi'nin (ACIBD) gerçek değeri Firmaya Olan Serbest Nakit Akısları Yöntemi(FCFF) ile tahmin edilmistir. Acıbadem Sağlık Anonim Sirketi'nin gerçek değer(Intrinsic Value) tahmini için kullanılan veriler, firmanın 2003-2007 yılları arasıyıllık mali tablolarıdır. Çalısmanın sonucundaki bulgular sonucu, firmanıntahmin edilen gerçek değerinin, 2007 yılı haziran ayı baz alındığında, piyasadeğerine oldukça yakın olduğu sonucuna ulasmaktadır.
Özet (Çeviri)
Forecasting the intrinsic firm value is very important who is responsible formanaging funds in stock markets. Knowing of the determinants of firm value willprovide the probable effects of micro and macro economic expectations on firmvalue. In this study, the determinants of firm value was presented. An addition ofthis subject, the firm valuation tecniques was studied under the topics; activebase valuation tecniques, relative valuation techniques and free cash flowvaluation techniques. In application part of this study, intrinsic value ofAcibadem Sağlık A.S. which is trading in Istanbul Stock Exchance (ISE)estimated with Free Cash Flow to Firm Method. The data of the study obtainedfrom the statements of Acibadem Sağlık A.S. in 2003-2007 time interval. Thediagnosis of the study is; intrinsic value of Acibadem Sağlık A.S. is very close toISE market price in bases of June 2007.