İlköğretim okulu yöneticilerinin öğrenci çatışmalarını yönetmede kullandıkları çatışma yönetim stratejileri
Conflict management strategies that used by primary school principals in managing students conlicts
  1. Tez No: 226471
  2. Yazar: DİNAR BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetim Stratejileri, Conflict, Conflict management, Conflict Management Strategies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı; Burdur ilinde görev yapan ilköğretim okul yöneticilerinin kendilerine yansıyan öğrenci çatışmalarını yönetirken kullandıkları çatışma yönetim stratejilerinin sıklığını belirlemektir.Bu araştırma betimsel türde tarama modeline dayandırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Burdur ilinde görev yapan resmi ilköğretim okul yöneticileri ile ikinci kademe (6., 7., 8.sınıf) öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem, oransız küme örnekleme yolu ile yansızlık kuralına göre örneklem genişliği tablolarından yararlanılarak belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ?İlköğretim Okul Yöneticilerinin Çatışma Yönetim Stratejileri Ölçeği ? Yönetici? ve?İlköğretim Okul Yöneticilerinin Çatışma Yönetim Stratejileri Ölçeği ? Öğrenci? ölçeklerinden elde edilmiştir.113 okul yöneticisinden ve 609 ikinci kademe öğrencisinden elde edilen veriler üzerinde analiz yapılmıştır.Verilerin analizi SPSS 10.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, t-testi ve varyans analizi (ANOVA), Scheffe testi gibi istatistiksel işlemler yapılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin incelenmesinden sonra şu sonuçlara ulaşılmıştır: Yöneticiler en sık Yapıcı Stratejileri, daha sonra Başkalarından Yardım Almaya Dayalı Stratejileri, Kaçınma Stratejilerini ve en az Yıkıcı Stratejileri kullanmaktadırlar. Öğrencilerden elde edilen görüşler de bu sonucu destekler niteliktedir. Yöneticilerin kullandıkları çatışma yönetim stratejileri cinsiyetlerine ve yaşlarına göre farklılık göstermezken; meslekteki kıdem yıllarına ve okulun bulunduğu yerleşim yerine göre .05 düzeyinde anlamlı farklılık göstermektedir. Meslekteki kıdem yılı arttıkça yöneticilerin Yapıcı Stratejileri kullanma sıklığı da artmaktadır. Yapıcı Stratejileri en sık kullanan yöneticiler, köy ya da kasabada görev yapan yöneticilerdir. Yıkıcı Stratejileri ve Kaçınma Stratejilerini en sık il merkezindeki yöneticiler kullanmaktadırlar. Yöneticilerin kullandıkları çatışma yönetim stratejileri branşlarına göre de anlamlı farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenliği branşından gelen yöneticiler, diğer branşlardan gelen yöneticilere göre Yapıcı Stratejileri daha sık kullanmaktadırlar. Yapıcı Stratejiler, Yıkıcı Stratejiler ve Kaçınma Stratejilerinde öğrenci ve yönetici görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the frequency of conflict management strategies of primary school principals which are used in managing student conflicts.This study is based on descriptive type. Primary school principals who are working in Burdur region and students who are studying in 6., 7. and 8. classes in 2007-2008 academic year compose the field under survey. Sampling is determined by the help of sampling width tables. Cluster Sampling method is used. The data of the research has been obtained by the instrument developed by researcher: ?The Instrument of Conflict Management Strategies of Primary School Principals- Principal? and ?The Instrument of Conflict Management Strategies of Primary School Principals-Student?. The analyses have been done on the data from 113 school managers and 609 students.Analyses of data have been done by SPSS 10.0 package programme. Percentage, mean, standart deviation, frequency, t-test, ANOVA and Scheffe test are the statistical techniques that have been used.The results of the study are like: School principals use Constructive Strategies most frequently, then they use Strategies That Based on Seeking Help, Avoiding Strategies and least Destructive Strategies. The data taken from students also supports this result. The strategies that are used by principals don?t differ according to their ages or gender. But there is a significant difference at .05 level between conflict managemet strategies and principal?s length of service and settling area of school. As the length of service increases, the frequency of using Constructive Strategies increases, too. The principals who work in villages or country are the principals who use Constructive Strategies most. Destructive Strategies and Avoiding Strategies are used most frequently by the principals who work in city center. The conflict management strategies that are used by school principals differ according to their branches. Principals who are classroom teachers use Constructive Strategies most frequently than the other principals who come from other branches. In the Constructive Strategies, Destructive Strategies and Avoiding Strategies there is a significant difference between students? view and principals? view.