Dönüştürücü önderlik ve güdülenme ilişkisinin incelenmesi : Ankara OSTİM osb örneği
Investigating the relationship between trasformational leadership and motivation: The case of OSTİM oid
  1. Tez No: 226578
  2. Yazar: LEVENT ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Transformational Leadership, Motivation, Motivation Sources Inventory
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yeni önderlik yaklaşımlarından biri olan Dönüştürücü önderlik ( Transformasyonel Leadership) yaklaşımı ile ilgili değerlendirmeler ortaya konularak, bu yaklaşımın güdülenme üzerindeki etkisini açıklamaktır. İşletmeler açısından yönetim düzeyindeki kişilerin önderlik yaklaşımları çalışanların güdülenmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Dönüştürücü önderlik yaklaşımı kişilerin güdülenmelerini arttırmayı amaçlamaktadır.Dönüştürücü önderlik yaklaşımı geleceğe, yeniliğe ve değişime dönük bir önderlik yaklaşımıdır. Dönüştürücü önderlik yaklaşımı, 21. yüzyıl önderlik yaklaşımları içinde en yaygın olarak kullanılan ve üzerine araştırma yapılan yaklaşımlarından biridir. Dönüştürücü önderlik yaklaşımı ile güdülenme arasında bir ilişki olması beklenmektedir. Çünkü Dönüştürücü önderlik boyutlarından biri olan ilham verici güdüleme boyutu bunu göstermektedir.Araştırmada Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerdeki yönetim düzeyindeki kişilerin değerlendirmeleri üzerinde durulmuştur. Veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Çalışmada, Dönüştürücü önderlik yaklaşımı ile ilgili sorular Yönetici Anket Soruları'ndan (Demirci, 1998); güdülenme ile ilgili sorular ise Motivasyon Kaynakları Envanteri anketinden (Barbuto ve Scholl, 1998) derlenerek yönetim düzeyindeki kişilerin cevaplayacağı şekilde düzenlenmiştir. Çalışmanın hipotezlerini analiz etmek için korelasyon testi ve t- Testi kullanılmıştır.Analiz sonuçlarına bakıldığında, Dönüştürücü önderlik yaklaşımının güdülenme üzerinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmaktadır. Dönüştürücü önderlik yaklaşımının Motivasyon Kaynakları Envanterinin beş boyutunun tamamı üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Öte yandan yönetim düzeyindeki kişilerin eğitim durumunun Dönüştürücü önderlik yaklaşımında bir fark ortaya çıkarmadığı gözlenmektedir.Bu bulgular ışığında, işletmelerde bulunan yönetim düzeyindeki kişilerin Dönüştürücü önderlik özelliklerinin güdülenme üzerinde olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı bilinmelidir.Anahtar Kelimeler : Dönüştürücü Önderlik, Güdülenme, Motivasyon Kaynakları Envanteri
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to make evaluation about Transformational Leadership, which is a new leadership approaches and explain the effect of this approach on motivation. The leadership approaches of the managers are very important for the motivation of employees in terms of establishments. Transformational leadership aims to increase the effect of motivation on people.Transformational leadership approach is open to future, innovative and changes. Transformational leadership approach is an approach which is the most prominent among the leadership approaches of the 21st century; and many studies are conducted on it. It is expected that there is a relationship between transformational leadership approach and motivations. Because inspiring motivation which is one of the elements of Transformations leadership indicate it.The research bases on the assessment made by the managers in the establishments in Ankara OSTİM Organized Industrial Zone. The data have been gained through the questionnaires conducted. In the research, the questions about the Transformational leadership were taken from Questionnaire for Managers (Demirci, 1998); and the questions about motivation were taken from Motivation Resources Inventory questionnaire (Barbuto ve Scholl, 1998) and the questions were adapted so that they would be answered by the target persons to be interviewed. Correlations test and t- Test were used for analysing the hypothesis of the study.When the results of the analysis are considered, it is seen that there are positive effects of Transformational leadership on motivation. It is seen that Transformational leadership has positive effect on all five dimensions of Motivation Sources Inventories. On the other hand, it is seen that the education level of the managers has no affect on the result of the Transformational leadership.Under the light of these findings, it is known that Transformational leadership characters of the managers in establishments have positive effects on motivation.