Tahsin Yücel'in roman ve öykülerinde kişiler
The persons in Tahsin Yücel's novels and stories
- Tez No: 226733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, Roman, Öykü, Kisiler, Yazın, Yapıt, Tahsin Yücel, Novels, Story, Persons, Literature, Work
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
`'Tahsin Yücel'in roman ve öykülerinde kisiler'' adlı çalısma, Tahsin Yücel'in hayatı, eserleri, roman ve öykü anlayısı, roman ve öykülerinde kisiler, romanlarında kisiler, öykülerinde kisiler, sonuç ve kaynakça bölümlerinden olusmaktadır. Yazın hayatına öykü ile baslayan Yücel, romana geçisle bu alanda da önemli ve yetkin yapıtlar vererek Türk yazınına büyük katkıları olmus bir yazardır. Tahsin Yücel akademisyen kimliginin yanı sıra örkü, roman, deneme ve çevirileriyle çok yönlü bir yazar olma kimligiyle güçlü bir yazar olabilmistir. Bu çalısmada Yücel'in roman ve öykü kisilerini irdelemeye çalıstık. Bu çerçevede öykü ve roman kisilerini öne çıkan özelliklerine ve önem sırasına göre ele aldık. Bu baglamda kisileri ön plana çıkan özelliklerini göz önünde tutarak mesleklerine, sosyal konumlarına,psikolojik özelliklerine göre inceledik. Yapılan çalısma sonucunda Tahsin Yücel'in roman ve öykü kisilerinin özellikle öne çıkan nitelikleri itibariyle genelde saplantılı, tutkulu, psikolojik derinligi olmalarına karsın bu derinligi çevrelerine rahatlıkla yansıtamayan ve aynı zamanda sürekli bir degisim ve dönüsüm yasayan kimseler oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study which is called `? The Persons n Tahsin Yücel?s Novels And Stories?? consists of Tahsin Yücel?s life, his works, his understandings of story and novel, the Persons in his novels and stories, the Personsin his novels, the Persons in his stories, conclusion and bibliyography Yücel, who started to his literary life with story, is a writer has great supports for the Turkish Literature as giveng important and effective novels. In additon to his academic identity he is a great writer for his stories, novels, essays and translations. Is this study, we have tried to consider Yücel?s Personsin his novels and stories.We have looked the Persons of novels and stories over according to their evident features and their importance. So we have examined these Persons accarding to their carees, social canditians and psychological features. In the conlusion of this study, It can be said that though The persons in Tahsin Yücel?s novels and Stories are generally obsessive and have psychologic depth, They can not reflect this depth in their enviranment easily and at the same time they continuausly live change.