Belediye hizmetlerine ilişkin algı ve memnuniyetin ikili lojistik regresyon analizi ile ölçümü: Eskişehir ili örneği
The measurement of satisfaction level of citizens about municipality services by the binomial logistic regression: Sample of Eskişehir city
- Tez No: 226763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY GİRGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye Hizmetleri, Kullanıcı Memnuniyeti, Lojistik Regresyon, Binomial Lojistik Regresyon, Municipality Services, Consumer Satisfaction, Logistic Regression, Binomial Logistic Regression
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Eskişehir ilinde belediye hizmetlerinden faydalananların belediye yönetim algılamaları ve belediye hizmetlerinden memnuniyetlerinin ikili lojistik regresyon analizi ile ölçülmesidir. Eskişehir ilindeki iki alt kademe belediye ele alınarak, her iki belediyeye bağlı tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen mahallelerdeki 18 yaş üstü toplam 2110 bireye anket uygulanmıştır. Bireylerin memnuniyetleri ile ilgili binomial düzeyde gizil değişken kullanılarak uygulanan ilk modelde, her iki belediyeye bağlı mahallelerde uygulanan anket sonuçları değerlendirilerek, bireylerin belediye hizmetlerinden memnuniyetleri üzerinde anlamlı ve etkili olan değişkenler; cinsiyet, eğitim durumu, meslek, aylık gelir ve mahallede oturma süresi açısından değerlendirilmiştir. İkinci modelde ise alt kademe belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi ile koordineli yürüttüğü hizmetleri, belediyelerin mahallelere sunduğu genel hizmetleri ve belediye yönetim hizmetlerinin, bireylerin memnuniyetleri üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlardan Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen hizmetler ve belediyelerin genel hizmetleri bireylerin memnuniyetleri üzerinde olumsuz etki yaparken; yönetim hizmetlerinin memnuniyette daha olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure perceptions about municipality administration and municipality service satisfaction levels of citizens benefiting from municipality services in city of Eskişehir by the method of binomial logistic regression analysis. 2110 citizens with the age of 18 and above live in districts which were selected by the use of layered sampling technique among all of the districts in the responsibility of two sub municipalities of Eskişehir. At the first model, which was applied by using hidden variable about individual satisfaction, the variables meaningful and effective on individual satisfaction such as sexuality, education level, profession, salary and inhabitance duration in district were assessed by evaluating questionnaire results. At the second model, it was studied to determine effects of sub level municipality services given with the coordination of metropolitan municipality, general services and municipality administration services on individual satisfaction. The results revealed that the services performed with the coordination of metropolitan municipality and general municipality services made a negative impression, municipality administration services made a positive impression on individual satisfaction.