Proje tabanlı öğrenme modelinin kimya eğitimi öğrencilerinin alkanlar konusunu anlamaları ile kimya ve çevreye karşı tutumlarına olan etkisinin değerlendirilmesi
The evalution of the effect of project-based learning model on chemistry education students? understanding of alkanes and their attitudes towards chemistry and environment
  1. Tez No: 226905
  2. Yazar: İLKNUR KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BASRİ ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Proje Tabanlı Öğrenme, Tutum, Bilimsel İşlem Becerisi, Chemistry Education, Project Based Learning, Attitude, The Scientific Process Skill
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma proje tabanlı öğrenmenin Kimya Eğitimi öğrencilerinin alkanlar ve çevre konusunu kavramalarına, kimya ve çevreye karşı tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma 2007-2008 öğretim yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi bölümünde öğrenim gören 28 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrenciler 2 gruba ayrılmıştır. Gruplardan biri kontrol grubu; diğeri deney grubu olarak alınmıştır. Deney grubunda alkanlar 3 hafta boyunca proje tabanlı öğrenme modeline göre işlenmiştir, bu süreçte kontrol grubunda alkanlar geleneksel öğretim yaklaşımına göre işlenmiştir.Çalışmada öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Veri toplamak için ?Kavram Testi?, ?Çevre Bilgi Testi?, ?Çevre Davranış Ölçeği?, ?Çevre Tutum Ölçeği?, ?Kimya Dersine Karşı Tutum Ölçeği? ve ?Bilimsel İşlem Beceri Testi? kullanılmıştır. Tüm testler ve ölçekler öğrencilere öntest ve sontest olarak verilmiştir. Deney grubunda öğrencilerin proje tabanlı öğrenme ile ilgili fikirlerini belirlemek amacıyla ?Proje Çalışmasını Değerlendirme Formu?, ?Proje Yeterlik Formu? ve ?Etkinlik Değerlendirme Formu? kullanılmıştır.İstatistiksel işlemler için SPSS 11.0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlı olup olmadığını değerlendirmek için 0,05 anlamlılık düzeyi kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçları ?Kavram Testi? ve ?Çevre Bilgi Testi? puanlarına göre deney grubu lehine anlamlı fark olduğunu göstermektedir. Gruplar arasında diğer test puanlarına göre anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Öğrencilerin alkanlar ve çevreyle ilgili bilgilerinin proje tabanlı öğrenme uygulaması nedeniyle daha fazla artabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is carried out in order to determine the effects of project based learning on Chemistry Education students? understanding of alkanes and environment knowledge and their attitudes towards chemistry and environment.This study was applied to a total of 28 students who were educated in Gazi University Department of Chemistry Education in fall semester of 2007-2008 education year. The students were divided into two groups. One of this groups was taken as the control group and the other one as the experiment group. In the experiment group the subject of alkanes was taught according to project based learning model during 3 weeks, while during the same period in the control group the subject was taught according to traditional teaching approach.In this research pre-test/ post-test with control grouped design was used. ?Concept Test?, ?Environmental Knowledge Test?, ?Environment Behaviour Scale?, ?Environment Attitude Scale?, ?Chemistry Attitude Scale? and ?The Scientific Process Skill Test? were used for data collecting. All tests and scales were given to students as pre-test and post-test. In the experiment group ?Project Study Evaluation Form?, ?Project Proficiency Form? and ?Efficiency Evaluation Form? were used to determine the students? ideas about project based learning.For statistical processes SPSS 11.0 Programme was used. Mann Whitney U Test was used to test the hypothesis of the study. The 0,05 significant levels were used to evaluate whether the obtained datas were meaningful or not.The results of this study indicated that there was significant difference in favor of the experiment group according to ?Concept Test? and ?Environment Knowledge Test? scores. No other significant differences were observed between the two compared groups according to other tests scores. It was determined that students? knowledge of alkanes and environment would be increased by project based learning applications.