Sağlıklı beslenme kavramı ve eğitmenlerin algısı üzerine bir araştırma
A research on healthy nutrition and teachers perception on it
- Tez No: 226906
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Beslenme, Besin Seçimi, Algı, Eğitmen, Healthy Nutrition, Food Selection, Perception, Teacher
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Araştırma; İstanbul İl'i Şile İlçe'sinde görevli eğitmenlerin, sağlıklı beslenme kavramı algısını ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla 97 erkek, 111 kadın olmak üzere toplam 208 eğitmen üzerinde yürütülmüştür.Bu çalışmada Tesadüfi Örnekleme Yöntemi uygulanmış olup araştırma kapsamında, eğitmenler için anket formu kullanılmıştır. Anket formuyla elde edilen verilerin yüzde ve frekans dağılımları alınmış; verilere Ki-Kare testi uygulanmıştır. Eğitmenlerin önem sırasına göre tercihlerini belirginleştirmek için ise her bir faktör için verilen önem puanlarının araştırmaya katılanlar üzerinden ortalaması alınmış ve yorumlama kolaylığı olması açısından en küçük değer en önemsiz faktörü, en büyük değer de en önemli faktörü gösterecek şekilde önem sıraları yeniden düzenlenmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda:1) Eğitmenlerin %95.6 (E: %97.9, K: %93.7) ile büyük bir çoğunluğunun sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu %4.4 (E: %2.1, K: %6.3) ile çok küçük bir kısmının ise önemli olmadığını belirttiği görülmüştür.2) Eğitmenlerin besin seçimini etkileyen ilk üç etmenin besinin kalitesi ve tazeliği (1. sırada), besinin lezzeti (2. sırada), vitamin değerinin yüksek olması (3. sırada) olduğu saptanmıştır. Besin seçiminde en az markası, besin sunumu ve paketi, gelenek ve inançlar ve reklâmlar faktörlerine dikkat ettikleri belirlenmiştir.3) Eğitmenlerin sağlıklı beslenme kavramından 1. sırada taze ve doğal besinler, 2. sırada daha fazla sebze ve meyve tüketmeyi, 3. sırada denge ve çeşitliliği algıladıkları tespit edilmiştir.4) Sağlıklı beslenme davranışlarını gerçekleştirmede karşılaşılan engellere bakıldığında; ilk sırada zaman yetersizliği (%62.9) saptanmıştır. Yoğun yaşam tarzı (%57.2) ikinci, bazı besinlerin kokusunu ya da dış görünüşünü beğenmeme (%50.9) üçüncü sırada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Research was realized with the aim of investigating the teachers? perception of healthy nutrition concept and the factors it is effected by, which surveys 208 teachers including 97 male and 111 female, who works in Şile in İstanbul.In this study, Random Sampling Method applied and survey forms were used in the context of research for the theachers. The percentage and the frequency of the distrubution of data which was obtained via the survey form were taken, the ki-square test was applied to the data. In order to make the teachers? preferances clear, the average of the importance point over the teachers? who took part in the survey was taken for each factor and so as to ease the interpretation, the smallest value was rearranged to symbolize the least important factor, while the biggest value represents the most. In the research, signifance level was assessed as .05.As result of the research:1) It is seen that most of the teachers consider the healthy nutrition is important %95.6 (M: %97.9, F: %93.7) whereas very few of them consider it is not %4.4 (M: %2.1, F: %6.3).2) It is determined that the first three factors those affect the teachers? food selection are the quality and freshness of it(1st place), the taste(2nd place), high vitamin values(3rd place). The factors which the teachers pay attention the least are the brand, the representation and the packaging, customs and beliefs and the advertisement.3) It is established that the teachers perceive the healthy nutrition as first fresh and natural food, second consuming fruit and vegatable more, third stabilisation and diversity.4) While investigating the preventions on healthy nutrition, it is determined that lack of time ranges first(%62.9), intense life style the second(%57.2) and the dislike of some food?s smell or appearance ranges third. (%50.9)