Gezi-gözlem yönteminin biyoloji öğretimindeki önemi ve diğer öğretim yöntemleri arasındaki yeri (Ankara ili örneği)
Importance of observation and excursion method in biology teaching and the place of it among the other methods(Example of Ankara)
  1. Tez No: 226924
  2. Yazar: DERYA AYCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÖNMEZ GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretimi, Gezi-Gözlem Yöntemi, Öğretim Yöntemleri, Teaching Biology, Observation and Excursion Method, Teaching Methods
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmayla, gezi-gözlem yönteminin biyoloji öğretimindeki önemi ve diğer öğretim yöntemleri arasındaki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu araştırmayla, gezi-gözlem yönteminin biyoloji öğretimindeki önemi ve diğer öğretim yöntemleri arasındaki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır.Biyoloji öğretiminde istenilen amaçlara ulaşmak için çeşitli öğretim yöntemleri kullanılır. Öğrencileri aktif bir şekilde eğitim ortamına katan öğretim yöntemlerinden biri de gezi-gözlem yöntemidir. Biyoloji öğretiminde çok önemli bir yeri olan gezi-gözlem yöntemi ile öğrenciler, olay ve nesneleri yerinde inceleme ve araştırma fırsatı yakalayarak, daha kolay öğrenmektedirler.Bu çalışma, Ankara ili Sincan, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde bulunan beş devlet okulunda yapılmıştır. Araştırmaya 18 öğretmen ve 336 öğrenci katılmıştır. Biyoloji öğretiminde gezi-gözlem yönteminin önemi ve diğer öğretim yöntemleri arasındaki yerini belirlemek amacıyla, öğretmen ve öğrencilere yönelik veri toplama aracı olarak anket hazırlanmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin görüşlerinin belirlenmesinde frekans (f) ve yüzde (%) kullanılmıştır.Yaptığımız çalışma sonucunda, biyoloji öğretmenlerinin anlatım yöntemini ve soru-cevap yöntemini sık sık, laboratuar yöntemini, problem çözme yöntemini, gösteri yöntemini ve tartışma yöntemini ara sıra kullandıkları tespit edilmiştir. Gezi-gözlem yöntemini ise hemen hemen hiç kullanmadıkları tespit edilmiştir. Biyoloji öğretmenleri en etkili yöntem olarak gezi-gözlem yöntemini ve laboratuar yöntemini seçmişlerdir.Öğretmenlerin gezi-gözlem yöntemine başvurmamasının nedenleri arasında, yasal sorumluluğunun fazla olması, disiplin sağlamada zorluk çekilmesi, organizasyonun zor olması ve ekonomik yetersizlikler olduğu saptanmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin çoğu gezi gözlem yönteminin, ?Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması?, ?Ekoloji Dünya Ortamı ve Canlılar?, ?Canlılarda Davranış? ünitelerinde uygulanmasını istemişlerdir. Ayrıca öğretmenler ve öğrenciler yapacakları gezi-gözlem için yardımcı bir kılavuz kitapçığa gereksinim duyduklarını belirtmişlerdir.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
With this research, it was tried to determine importance of observation and excursion method in biology teaching and education and the place of it among the other methods.In teaching biology, in order to reach aims a number of teaching methods are used one of the student centered methods is observation and excursion method. By means of observation and excursion method which has great significance in teaching biology, students learn easily because they are actively involved in investigation of objects and occurences.This research was applied in state schools in Yenimahalle, Çankaya, Sincan in Ankara. 18 Teachers and 336 students attended to this research. A poll was prepared to teachers and students for obtaining data about determining position and importance of the observation and excursion method between the other teaching methods in biology teaching. At the analysis of the obtained results, SPSS package programme was used. While determining the oppinion of students and teachers, frequency (f) and percentage (%) were used.At the end of the study we determined that, biology teachers often use telling, and question-answer method. And they sometimes use laboratory, solving problem, demonstration and discussion methods. And they almost never use observation and excursion method. Biology teachers choose the observation and excursion and laboratory methods as the most effective method.Some of the reasons of observation and excursion method not being used are that teachers have to take too much legal responsibility and they have difficulty in controling and organizing the students and it also requires a great amount of budget. Most of the teachers and students wanted to utilize this method while they were learning ?Biodiversity and Classification of Organisms, Ecology, ?Earth and Organisms?, Behaviors of Organisms. Beside, teachers and students pointed out that they need a guide bookfor the observation and excursion method.Science Code: