Yabancı bankaların tercih edilmesindeki faktörlerin analizi
Research about related to preferences of customer at foraing banks
  1. Tez No: 226925
  2. Yazar: SEDA ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Yabancı Bankalar, Müşteri Tercihleri, Banking, Foreign Banks, Customer Preferences
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ülkemizde bankacılık faaliyetleri yabancıların girişimiyle başlamıştır. Yabancı bankalar uzun yıllar sermayeyi elinde tutarak ekonomiye hakim olmuşlardı. Fakat özellikle II'nci Meşrutiyet'ten sonra esen ulusalcılık akımı ulusal sermayenin bankacılığa yönlendirmiş, cumhuriyetin ilanıyla da uygulanan politikalarla yerel sermayeli ulusal ve özel bankalar kurulmaya başlanmış, yabancıların Türk ekonomisine ilgisi azalmıştı. 1980'li yıllara kadar yeni yabancı banka kurulmamış veya şube açmak yoluyla yeni yabancı bankalar faaliyete geçmemiştir.1980 yılından sonra uygulanan serbestleşme politikası ve benzeri pek çok iç ve dış nedenler, yabancı bankaların sayısında artış olmasını sağlamıştır. Bu yıldan sonra yabancı bankalar şube açma yada yerli bankalara ortak olma yoluyla sektörde önemli oranlarda pay sahibi olmuşlardır.Yabancı bankaların, sayıları yıllar itibariyle büyük farklılıklar göstermekle birlikte, sektör içerisindeki paylarında 2000 yılına kadar büyük değişiklikler görülmemiş, sektör payı % 5'in üzerine çıkmamıştır. Ancak 2000'li yıllar bankacılık sektörü için büyük değişimlerin gösterdiği yıllar olmuş ve yabancı bankaların sektör içindeki payı her geçen gün daha da artmıştır. Öyle ki 2007 yılı itibariyle yabancı bankaların payı, Türk bankacılık sektöründe %30'a kadar çıkmıştır.Çalışmada yabancı bankaların bu hızlı yükselişi, tarih içindeki gelişimi birlikte ele alınmıştır. Ayrıca uygulama bölümünde yabancı bankaları tercih eden müşterilerin seçimlerini etkileyen faktörler ve bu müşterilerin yabancı bankaların ülkemizdeki durumuyla ilgili görüşleri incelenmiştir.Anket sonuçlarına göre banka müşterileri; özellikle sunulan hizmetlerde hizmet hızına, hizmetin hatasız yürütülmesine, alının komisyonun az olması ve tasarruflara yüksek getiri sağlamasına önem verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Banking activities in Turkey has begun with the foreign banks, which had the full-control of the financial systems through keeping the capital for long years. But, due to the nationalism trend after the II. Constitutionalism national capital had been invested in banking and through the politics implemented after the declaration of the republic, national and private banks financed with local capital were founded. As a result, the interest of the foreign capital in Turkish Economy was declined and neither a new foreign bank nor subsidiaries of foreign banks were founded until 1980s.The liberalization programs implemented in 1980s and similar factors, lead to an increase in the number of foreign banks activating in Turkey. Since then, foreign banks has reached a considerable share in banking sector through new subsidiaries or partnerships with local banks.Although the number of foreign banks has greatly varied from year to year, their shares in the sector has not exceed %5 and no considerable change in that share has been noticed till 2000s. Due to the great developments in the banking sector in 2000s, the share of the foreign banks in Turkey has steadily increased as to reach nearly %30 in 2007.In this research, the historical evaluation of the rapid increase of foreign banks has been studied. In this respect, regarding the customers who prefer the foreign banks, the factors affecting the customers? choices and the opinions on the status of foreign banks in Turkey have been analyzed.According to the analysis of questionnaire results, it has been revealed that a high importance has been given to the rapidness and flawless of the service, low commission and high return on savings.