Yapılandırmacı yaklaşıma göre web tabanlı bilgisayar destekli sanat eğitimi
Web based computer aided art education in accordance with structural approach
  1. Tez No: 226923
  2. Yazar: AYDIN ZOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat Eğitimi, İnternet, Web Tabalı Eğitim, Bilgisayar Destekli Öğretim, Education, Art Education, Internet, Web Based Education, Computer Based Education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış ?Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim? etkinliğinin lisans düzeyinde sanat eğitimi gören öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir.Yapılan bu çalışmayla, web tabanlı bilgisayar destekli öğretim için etkileşimli eğitim materyali hazırlanmış ve iki ayrı öğrenci grubuyla öğretim faaliyetinde bulunulmuştur. Gruplardan birisine geleneksel öğretim yöntemi, diğerine ise web tabanlı bilgisayar destekli öğretim uygulanmış, öğrencilerin başarı ve öğrenme kalıcılıkları uygulama sonucunda kullanılan yöntemler açısından incelenmiştir.Araştırmada desen olarak, deneysel modeller içerisinde yer alan, ?Çok Denekli-Tek Faktörlü Deneysel Desen? kullanılmış ve araştırma; öntest-sontest kontrol gruplu desen üzerinden yürütülmüştür.Araştırma kapsamında yapılan Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamalarına katılan öğrencilerin akademik başarılarının, Geleneksel Öğretim yöntemine katılan öğrencilerin akademik başarılarına göre anlamlı bir artış sağladığı görülmüş ve deney grubunda yapılan işlemlerin kontrol grubunda yapılan işlemlere göre daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.Elde edilen sonuçlardan hareketle, sanat eğitimi alanında verilen diğer derslere yönelik Web Tabanlı Bilgisayar Destekli Öğretim uygulamalarını içeren yeni araştırmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The general objective of this study is to examine the effect of the ?Web Based Computer Aided Teaching? activity which is prepared according to the structural approach on the academic success of the students who study art at graduate level.With this study, interactive education material has been prepared for the web based computer aided teaching and teaching activity has been carried out with two separate student groups. One group has been subjected to the traditional teaching method, and the other has been subjected to the web based computer aided teaching. The success and the learning persistency of the students after the application have been examined.?Multiple subject ? one factor experimental pattern? among the experimental models has been used as the pattern in the study. In this respect, the study has been carried out on the pattern with the pretest-posttest control group.A significant increase has been seen in the academic successes of the students who participated in the Web Based Computer Aided teaching applications when compared to the academic successes of the students who participated in the Traditional Teaching method. It has been revealed that the actions in the test group are more effective than those in the control group.Relying on the obtained results, it can be suggested that new studies can be carried out including the web based computer aided teaching applications for different lessons in the field of art education.