Türkiye Cumhuriyeti'nin aldığı dış borçların ulusal bağımsızlığa etkileri
Influences of the borrowing of Turkish Republic from outside on national freedom
  1. Tez No: 226985
  2. Yazar: MURAT SEMİH ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dıs Borçlar, Borç Stoku, Gelismekte Olan Ülkeler, Ekonomi, Osmanlı İmparatorlugu ve Türkiye
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelismekte olan ülkelerde, kalkınmanın finansmanı ya da yurtiçi ekonomik dengelerde ortaya çıkan birtakım açıkları finanse etmek için basvurulan kaynaklardan en önemlisi dıs borçlanmadır. Gelismekte olan ülkelerde, ekonomik kalkınmada gerekli yatırımların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan fonların iç tasarruflarla karsılanamaması, dıs kaynaklara olan ihtiyacı artırmaktadır. Gelismekte olan ülkeler tasarruf açıgı ile döviz açıgını gidermek ve yüksek büyüme hızına ulasabilmek için dıs borçlanmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak dıs borç akısının gelismekte olan ülkeler üzerindeki etkileri farklı boyutlardadır. Bu çalısmada dıs borçlanmanın nedenlerinin incelenmesi yanında bu sorununun ülke bagımsızlıgı üzerine etkisi analiz edilmesi hedeflenmistir. Çalısma dört kesim yaklasımıyla irdelenmistir. ilk kesim çalısmayı tanıtmaktadır. ikinci kesim genel olarak borçlanma kavramı içinde dıs borcun özellikleri, çesitleri, nedenleri ve dıs borçla ilgili kavramlara yer vermektedir. Üçüncü kesimde Türkiye'nin dıs borçları ve Türkiye bagımsızlıgına etkileri analiz edilmektedir. Çalısmanın dördüncü ve son bölümünde ise bulgular ve sonuca yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
In developing countries, the most important source required to finance development or meet the gap of balance of payments is external debt. The fact that the funds needed to realize necessary investments for economic development in developing countries can not be met with domestic savings increases the need for external resources. Developing countries need external debt in order to remove saving gap and foreign exchange gap, and to achieve high growth rates. But the effects of flow of external debt on the developing countries are in different dimensions. This study, in addition to its analysis of the reason of getting into external debt, also aims at analyzing the effects of this problem on freedom of a country. The study consists of four main parts. In the first part introduced the study. The second part features kinds and reasons of external debt in general meaning of the concept of debt. The third part, external debt of Turkey is analyzed and the effects of external debt on freedom of Turkey. In the fourth and last part of the study is result and findings.