Türkiye Cumhuriyeti'nin aldığı dış borçların ulusal bağımsızlığa etkileri
  1. Tez No: 403922
  2. Yazar: M. SEMİH ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Borçlar, Borç Stoku, Gelişmekte Olan Ülkeler, Ekonomi, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye, Exlernal DebI, De veloping o untnes, Economy, Oıtom an Empire and Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde, kalkınmanın finansmanı ya da yurtiçi ekonomik dengelerde ortaya çıkan birtakım açıkları finanse etmek için başvurulan kaynaklardan en önemlisi dış borçlanmadır. Gelişmekte olan ülkelerde, ekonomik kalkınmada gerekli yatırımların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan fonların iç tasarruflarla karşılanamaması , dış kaynaklara olan ihtiyacı artmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler tasarruf açığı ile döviz açığını gidermek ve yüksek büyüme hızına ulaşabilmek için dış borçlanmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak dış borç akışınn gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkileri farklı boyutlardadır. Bu çalışmada dış borçlanmanın nedenlerinin incelenmesi yanında bu sorununun ülke bağımsızlığı üzerine etkisi analiz edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma dört kesim yaklaşımıyla irdelenmiştir. İlk kesim çalışmayı tanıtmaktadır. İkinci kesim genel olarak borçlanma kavramı içinde dış borcun özellikleri, çeşitleri, nedenleri ve dış borçla ilgili kavramlara yer vermektedir. Üçüncü kesimde Türkiye'nin dış borçları ve Türkiye bağımsızlığına etkileri analiz edilmektedir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise bulgular ve sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ltı developing countries, the most important source requ ired lo finance deve lopmenl or meet lhe gap of balanee of payments is e>:temal debt. The fact that the funds needed lo realize necessary investments for economic developmenl in developing countries can nol be met with domeslic savings increases the need for exlernal resources. Developing counlries necd extemal debI in order lo remove saving gap and foreign exchange gap, and lo achieve higb growth rates. Bul the effects of now of extemal debl on lhe developing countries are in differenl dimensions. This study, in addition ıo its anaIysis of Ihe reason of getting into exlemal debi, also aims al analyzing the effects oflhis problem on freedom of a country. The study cons ists of four main parts. in the firsl part introduced the study. The second part features kinds and reasons of exlernal debI in general meaning of the concepl of debi. The third part, external debI of Turkey is analyzed and lhe effects of cxıernal debI on freedom of Turkey. in the fo urılı and lasl part of t1ıe study is res ulı and findings.