Milli Eğitim Şuraları ve eğitim politikaları (1939-46)
- Tez No: 227007
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Şuraları, Milli Eğitim Bakanı, Halkevleri, Köy Enstitüleri, Hükümetler, The Councils of Public Education, President of the board of education, Community Centres, Village İnstitutes, Autharities
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Aslaner, Nilgül, ?Mili Eğitim Şurası Ve Eğitim Politikası (1939?1946)?, Master Tezi, Ankara, 2008Bu araştırmada, Atatürk'ün döneminde yaptığı kültür ve eğitim çalışmaları ile ilk kez 1939'da düzenlenen Milli Eğitim Şurası'ndan 1946'a kadar geçen üç şuranın; bu dönem hükümetlerce belirledikleri eğitim politikaları faaliyetlerini kapsamaktadır.Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in başkanlığında yapılan Birinci ve İkinci Milli Eğitim Şurası'nda Cumhuriyetin eğitim öğretim planlarının gerçekleşmesi, halk evleri ve köy enstitülerinin açılması faaliyetleri ön planda tutulurken; Üçüncü Milli Eğitim Şurası'nda ise meslek eğitimi okul ders müfredatları, aile-okul işbirliği meseleleri ele alındı.1939?1946 yılları arasında yapılan Milli Eğitim Şurası'nın önemi, bu şuralarda alınan karaların dönemin hükümetlerince ne kadar uygulamaya geçildiği, tavsiye niteliğine bağlı olup olmadığı ve nasıl değerlendirildiği de tetkik edilmiştir.Böylece, Türk eğitim sisteminin son birkaç yüzyıldır karşı karşıya geldiği problemleri aşmaya yönelik çalışmalarla, Türk eğitim tarihinin önemli bir boyutunu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aslaner, Nilgül, ?Council of Public Education and Policy of Education (1939-1946)?, Master Thesis,Ankara,2008.This search casistof Atatürk?s education and teaching studies in his term and education poliry?s of the three council from the first council of public education in 1939 to 1946, was determined by the autharity of this term.While in the first and second council of the public Education, Hasan Ali Yücel, was haded by the presidency of president of the board of education,eventulating education plans of the Republic and opening of community centres and village insstitues stood in the foefrat; in the third council of public education, continvation training and school?s syllabus and family-school collabaration were argued out.The importance of the council of public education which was haded at the years between 1939-1946, how the decision of these councils put in practise, whether they were in quality of advice or not and how they were ascessed was examined.So,By means of the studies for scaping out these problem, which the system of Turkish Education came across fort he last one or two centuries.These councils composed a significant port of the history of Turkish Education.