Emniyet Genel Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün yapısal sorunları ve çözümleri üzerine bir inceleme
A study on structural problems of Turkish National Police, Branch of Relations With Mass Media and Public and Solutions for these problems
- Tez No: 227030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİREL GÖLÖNÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kamu kuruluşlarında halkla ilişkiler, Polis, Emniyet Genel Müdürlüğü, Poliste halkla ilişkiler, Public relations, Public relations in public institutions, Police, Turkish National Police, Public relations in police organization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tiryaki, Zafer Ozan. Emniyet Genel Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün Yapısal Sorunları ve Çözümleri Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Halkla ilişkiler kavramı günümüzde çeşitli faktörlerin etkisi ile son derece önemli bir bilgi birikimi haline gelmiştir. Bu gelişmeler küreselleşme, iletişim teknolojilerinin ilerlemesi, yönetsel sistemlerin çağa ayak uydurma anlamında farklılaşması olarak gösterilebilir.Emniyet Genel Müdürlüğü ülkemizde güvenlik hizmeti veren kamu kurumlarının en önemlileri arasında yer almaktadır. Güvenlik hizmeti, çağın gerekleri de göz önünde bulundurulduğunda halkla ilişkilere en çok ihtiyaç duyan kamu hizmetidir. Bu çalışma ile amaçlanan Emniyet Teşkilatının merkezi anlamda halkla ilişkiler hizmeti üreten birimi olan Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nü yapısal ve işlevsel anlamda inceleyerek, bu birimin halkla ilişkiler bilimi açısından değerlendirmesini yapmaktır.Çalışma bilimsel anlamda betimsel tasarım Çalışmada, birimin tüm yönlerini kategorik anlamda ortaya koyacak analiz, yazılı kodlarını çözümleyecek içerik analizi ve çalışanlar üzerinde alan araştırması yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca araştırma, konu ilgili alanlarda yapılan literatür taraması ile desteklenmiştir. Çalışma, birimin yapısal anlamda tüm yönlerini ve işlevsel anlamda tüm faaliyetlerini kapsamaktadır.Çalışma neticesinde birimin halkla ilişkiler konusunda yapısal, yönetsel ve maddi imkanlar konusunda çeşitli eksiklikleri olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu eksikliklerle birlikte halkla ilişkiler konusunda çeşitli faaliyetlerin çağın gereklerini yansıttığı ve diğer kamu kurumlarına örnek teşkil ettiği görülmüştür. Kurumun tepe yönetiminin birime ve faaliyetlerine gereken desteği ve önemi vermediği; yürütülen faaliyetlerin halkla ilişkilerden ziyade daha çok tepe yönetimi ile medya arasında köprü rolü niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tiryaki, Zafer Ozan. A Study on Structural Problems of Turkish National Police, Branch of Relations with Mass Media and Public and Solutions for These Problems, Master Thesis, Ankara, 2008.The concept of public relations has become an important information accumulation in recent years with the effect of various factors. These factors (improvements) can be globalization, improvement in communication techniques, differentiation of managerial systems with the aim of keep pace with time. Turkish National Police is one of the most important public institutions giving security service. Security service is the one which requires public relations most if we consider the requirements of the time. The aim of this thesis is to investigate the Branch of Relations with Mass Media and Public, which works as a central public relations service for Turkish National Police, from a structural and functional point of view and make an evaluation of this unit from public relations point of view.The thesis makes use of analysis that put forth all aspects of the institution in categorical content, content analysis method that resolves written codes and surveys which are answered by the personnel. Besides, the research is supported with literature scanning in areas that are related with the topic. The thesis covers all structural aspects and all activities of the institution.In consequence of the research it has been seen that the institution has problems on structural, administrative and financial deficiencies. However, with these deficiencies, various activities of the institution reflects the requirements of the decade and it serves as a model for other public institutions. It has been understood that the top managers of the institution do not give required attention and support to the stated unit and the activities recently being held are not public relations but only the bridge between top managers and the mass media.