XVIII. yüzyılın ilk ve son çeyreğinde Çankırı (Şer'iyye sicillerine dayalı bir karşılaştırma denemesi)
Çankırı at the first and at the end quarter of 18th century (An essay of comparison according to Şer?iyye Registers)
  1. Tez No: 227031
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMİNE ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Vali, Kadı, Ferman, Mahkeme
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaptığımız bu çalışmamız genel olarak Çankırı'ya ait olan şer'iyye sicillerinden iki tanesinin incelenmesinden oluşmaktadır. Bu iki defter 18. yy'a ait olup aralarında 47 yıl 8 ay bulunmaktadır. Çalışmanın esas noktası bu iki tarih ve iki defter arasında meydana gelen şekil farklılıkları ile Çankırı'nın idari taksimatı, idarecileri, iktisadi hayatında meydana gelen değişikliklerinin karşılaştırmalı olarak incelemedir.Çalışmamız giriş ve beraberindeki dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şer'iyye sicillerinin önemi mahiyeti ve çalışma esnasında karşılaştığımız güçlükler hakkında bilgi vermektedir. İkinci bölümde Çankırı'nın adının menşei ile günümüze kadar kısa tarihçesi anlatılmaktadır. İkinci bölümde Osmanlı Devleti ve Çankırı'nın idari taksimatı hakkında bilgi vermektedir. Üçüncü bölümde ise Osmanlı Devleti devletindeki idari makamlar hakkında bilgi verildikten sonra idarecilerinin isimleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde iki şer'iyye sicili defterinde geçen narhların karşılaştırılması yapılmıştır. Beşinci bölümde ise iki defterde kayıtlı belge çeşitlerinin mukayesesidir. Fiyatları çıkarıp iki defterdeki değişimi belirlemeye çalıştık. Çalışmamız Çankırı'nın idari ve iktisadi tarihi hakkında yapılan çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
YILDIZ İsmail, Çankırı At The First And At The End Quarter Of 18th Century (An Essay Of Comparison According To Şer?iyye Registers) High Licence Thesis Ankara 2008This study consists the search of two `Şer?iyye? registers of Çankırı. These two registers are related to 18th century and they are 47 years 8 months different from each other. The fundamental target of this study is to search the differences of the shape of the administrative division of Çankırı, its administrators and the changes about the economic status comparatively. We try to make the common and different sides clear in this study.Our study has four parts in addition to introduction. Introduction part informs the importance and true nature of `Şer?iyye? registers and also the difficulties that we have met. First part informs the origin of Çankırı name and short history of its reformation process. Second part informs the administrative division of Ottoman Empire and Çankırı. Third part informs administrative offices of Ottoman Empires and the names of administrators.And fourth part informs the comparison of different documents in two `Şer?iyye? registers. And the other comparison is the comparison of officially fixed prices.We tried to determine the changes. This study helps the other administrative and financial studies of Çankırı?s history.KEY WORDS:1. Şer?iyye? registers2. Judge3. Governor4. Imperial Order5. Foundation