Samsun ili'nin Vezirköprü ilçesi'ndeki geleneksel meslekler
Traditional jobs in Vezirköprü, Samsun
- Tez No: 227039
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halkbilim, Vezirköprü, Geleneksel Meslekler, Ahilik, Küreselleşme
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmanın konusu olan Vezirköprü'deki geleneksel meslekler, Anadolu'nun bugünkü durumunu yansıtmaktadır. Vezirköprü'de yapılan incelemeler, kaynak kişilerle yapılan görüşmeler, mesleklerin gün geçtikçe etkilerini yitirdiğini göstermiştir.Geçmişteki esnaf teşkilâtı Ahilikle bugünkü Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu karşılaştırılmalı olarak incelenmiş, birçok konuda aralarında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Küreselleşme olgusu üzerine incelemeler yapılmış, diğer kültür ürünlerinde olduğu gibi geleneksel meslekler üzerinde de etkisi olup olmadığı araştırılmış ve etkili olduğu görülmüştür. Küreselleşme bir taraftan kültürel ürünleri yok ederken, diğer taraftan ürünlerin yok olmalarına tepki olarak, zanaatların yeniden canlanmaları konusunda yol göstermektedir.Vezirköprü'de geleneksel mesleklerden olan bakırcılık, demircilik ve kalaycılık geçmişteki işlevini değiştirerek günümüzde dekor, hediyelik eşya olarak kullanma amacıyla, çırak bulamayan birkaç usta tarafından icra edilmektedir. Semavercilik ise diğer mesleklere göre biraz daha şanslı konumdadır. Esas işlevi çay demlemek olan semaver, bu işlevini eskisi gibi devam ettirmekte olup, el emeğinin zaman alması ve çırak bulamama sorununun sonucunda fazla üretim yapamama, yapılan ürünleri tanıtamama ve satamama sorunu ile karşı karşıyadır.
Özet (Çeviri)
The subject of research , traditional jobs in Vezirköprü reflects today?s position of Anatolia. The analysis which is made in Vezirköprü and interviews made with origin people has showed the jobs lost their effects by the day.Trade guild ?Ahilik? in the past and current Confederation of Turkish Craftsmen and Artisans has studied comparatively and has stated a lot of differences on several cases between them.Researchs have made on globalization phenomenon, like other culture products whether there is an effect on traditional jobs is investigated and observed effective. From one side globalization abolished cultural products and other side there is a reaction to abolish of cultural products which leads to revive of crafts.Traditional jobs copperworking, ironworking, and shammer in Vezirköprü, changed former function , nowadays it is used as decor and giftware, also exerted with a few craftsman whom didn?t find apprentice. Samovar is more lucky than other jobs. Samover?s main function is making tea and today this function is continuing. But they are faced with unable to find apprentice and taking more time manual labor problems, depend on them they can?t make more production also they aren?t sell and advertise product.Key Words1. Folklore2. Vezirköprü3. Traditional Jobs4. Ahi Institution5. Globalization