Hâmî Dîvânı
Divan of Hami
- Tez No: 227040
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMÂL KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâmî, Divan Edebiyatı, Nakşîlik, Bektaşîlik, Hamî, Divan Literature, Nakşîlik, Bektaşîlik
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 524
Özet
Hâmi 19. yy.da yaşamış bir divan şâiridir. 1815'te doğmuştur. Maraşlıdır. Hâmi, 1892'de ölmüştür. Hayatı ve edebî kişiliği hakkında çok az bilgiye sahibiz.Hâmi Nakşî ve Bektaşî meşreb bir zattır. Hâmi'nin Divân'ı dinî ve tasavvufî konular içerir. Hami bu eserindeki bütün konuları ehl-i sünnet düşüncesi çerçevesinde ele alır. Şâir genellikle vahdet-i vücûd, insan-ı kâmil, vahdet-kesret ve şeyhe bağlılığın önemi üzerinde durmaktadır. Hâmi'nin Divân'ı, daha çok dinî-tasavvufî yönüyle dikkat çektiğinden incelemede bu konular üzerinde durulmuştur.Hâmi, genellikle Arapça, Farsça fiiller ve isim terkipleri kullanmıştır. Şiirlerinin tamamını aruz vezni ile yazmıştır. Hâmi'nin tek eseri çalışmamıza konu olan Divân'dır. 119 varaktan oluşur. Divân'da beş kaside, 298 gazel, 1 tane 12'li, 1 mütessa, 1 müsemmen, 1 müsebba, 10 müseddes, 9 muhammes, 9 tahmis, 5 murabba, 7 nazm vardır.
Özet (Çeviri)
Hami who was a Divan poet lived in nineteenth century. He was born in 1815. He is from Maraş. Hami died in 1892. We have very little information about his life and his works in literature.Hami is a Nakşi and Bektaşi follower. Divan of Hami include religion and mystic aspect subjects. Hami all the mattersin his book according to the ?ehl-i Sünnet?s points of view. The poet generally concentrates on the subjects of the Unity of Existence, Perfect Person, unity, multiplicity and the importance of loyalty to the master. Because of it?s striking religional-mystral style, Divan of Hami was studied according to these subjects.Hâmi used generally Arabic, Persian verbs and many noun phrase. All his poems are written in aruz system. Hami?s only work we have is this Divan which is the sourch of own study. It has 119 parts. In Divan there are 5 kaside, 298 gazel, 1 mutessa, 1 musemmen, 1 musebba, 10 museddes, 9 muhammes, 9 tahmis, 5 murabba, 7 nazm.