Hizmet içi eğitimin işgücü verimliliğine etkisi
The effect of on -the -job -training on workforce productivity
  1. Tez No: 227093
  2. Yazar: ÖZCAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: On-The-Job Training, Productivity, Workforce Productivity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Küreselleşme, teknolojik değişme ve artan rekabetle birlikte işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin ana şartı maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak olmuştur. Bunun yolu da bilgi, beceri ve iyi alışkanlıklara sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek nitelikte insan gücüne sahip olmaktan geçmektedir. Kişilere bu bilgi ve becerileri kazandırılması ise ancak ?Hizmet İçi Eğitim? ile mümkündür. Çünkü kişilerin eğitim yoluyla kazandıkları nitelikler, onların işteki verimliliklerini ve üretim artışını doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda hizmet içi eğitim işletmelerde, işgücünün nitelikle¬rini geliştirerek verimliliklerinin artmasına hizmet eden faktörler arasında ilk sırada yerini almıştır. Bu konuda yapılan birçok çalışma da hizmet içi eğitim ile işgücü verimliliği arasındaki önemli ve olumlu bir ilişki¬nin varlığını ortaya koymaktadır.Bu tezin amacı verimlik ve hizmet içi eğitim arasındaki ilişkiyi işgücü açısından incelemektir. Tez temel olarak hizmet içi eğitim ve verimlilik arasında doğrusal bir ilişki olduğunu, bu ilişkinin pozitif olması için işletmelerde düzenlenen hizmet içi eğitimin doğrudan verimliliği artırmaya yönelik verilmesi gerektiğini ele almaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, ilk bölümde hizmet içi eğitim ve türleri ele alınmış, ikinci bölümde verimlilik kavramı ve işgücü verimliliği işlenmiş, son bölümde ise hizmet içi eğitim ve işgücü verimliliği arasındaki ilişki değerlendirilerek bu konuda yapılan değişik birçok araştırmaya yer verilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Hizmet İçi Eğitim, Verimlilik, İşgücü Verimliliği.
Özet (Çeviri)
Due to the globalization, rapid technological changes and increased competition decreasing production costs and increasing productivity have become the main organizational gaol. One of the way of achieving this is to have highly qualified workforce. ?On-the job training is one of the best methods of improving the workforce competence and knowledge, as qualifications gained by ?On-the-job training? directly effects the productivity of the organizations and increases production. Thus, by improving the qualifications of the employees, ?on-the-job training? takes the first place among the facilitating factors of productivity Also; lots of researches show the positive relation between on-the job training and workforce productivity.The aim of this thesis is to investigate the relation between ?productivity? and ?On-the-job training? regarding the workforce. This dissertation presents that there is a linear relation between on-the-job training and productivity, and in order to make this relation positive, on-the-job training must be aimed at increasing productivity. The study composed of 3 Chapters. In Chapter 1, ?On-the-job training? concept and kinds of ?On-the-job training? are explained. In Chapter 2, ?Productivity? concept and ?Workforce Productivity? are presented. In the last Chapter, the relation between ?On-the-job Training? and ?Workforce Productivity? are evaluated together and researches in the literature are presented.