Ticaret meslek lisesi öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin çok yönlü olarak incelenmesi [İstanbul ili Anadolu yakası örneği]
Having a detailed observation of the trade-busines school students tendency of violence [İstanbul Anotolian side example
  1. Tez No: 227465
  2. Yazar: İBRAHİM POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Ticaret Meslek Lisesi, Violence, Vocational School for Trade
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, ticaret meslek ve anadolu ticaret meslek lisesi öğrencilerinin şiddete yönelik tutumları çok yönlü olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Teorik kısımda; araştırmanın temelini oluşturan problem durumu, problem cümlesi, araştırmanın önemi, sayıtlılar, sınırlılıklar ve araştırmada kullanılan terimlere ilişkin kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca ilgili literatür incelenmiş, şiddet kavramının değişik tanımları verilmiş, şiddetin nedenleri ele alınmış ve okul şiddet ilişkisi incelenmiştir.Uygulama kısmında ise; araştırma modeli, evren ve örneklem, veri toplama araçları, verilerin toplanması ve verilerin çözümlenmesi yer almış olup, araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu yakasındaki ticaret meslek liseleri, örneklemini random (rastgele) örnekleme yöntemiyle elde edilen ticaret meslek liselerinden 124'ü erkek, 146'sı kız olmak üzere toplam 270 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubundaki öğrencilere denge araştırma merkezi tarafından geliştirilen anketten yararlanılarak araştırmacı tarafından oluşturulan anket uygulanmıştır.Araştırmada öğrencilerin verdikleri cevaplar ile şiddet ölçeğinin farklı maddelerinin karsılaştırılması sonucunda; erkek ve kızların Açık Şiddet boyutunu anlamlı olarak farklı algıladıkları ve kızların erkeklere göre Açık Şiddeti daha fazla benimsedikleri; okulda kendisine zarar verilmeye çalışılmış olan öğrencilerin, diğer öğrencilere göre Açık Şiddet boyutuna daha az katıldığı; okul dışından zarar görmeyenler, zarar görenlere nazaran açık şiddeti daha fazla algıladıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, attitudes of students against violence have been scrutinized and evaluated multi-dimensionally in Anatolian Vocational Schools for Trade and Vocational Schools for Trade. In theoretical part, it has been given information about problematic situation that gives its basis to the research, problem sentence, importance of research, premises, restrictions, conceptual information regarding to the terms used in the study. In addition to this, the related literature is examined, different definitions of violence are given, underlying results of violence are discussed and school and violence relationship is assessed.In practicing part, research model, population and sampling, data acquisition instruments, data collection and data analysis have taken place. The study universe took place in Anatolian Vocational Schools for Trade on Anatolian side in Istanbul province , the research population consisted of 270 students(male 124, female 146) who were chosen with simple random sampling method for the study from Anatolian Vocational Schools for Trade. A generated questionnaire, developed by Equilibrium Research Center, was used by a researcher to the students in sample group.As a result of comparing answers of the students and different articles of violence scale in the study; it has been understood that meaningfully variation in perception of explicit violence by girls and boys and more adaptation to explicit violence by girls than boys; although some are tried to be given damage, considering the other students, how they show less attendance to explicit violence; more perception of explicit violence of the ones unharmed outside the school than the harmed.