İlköğretim yedinci sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programının yapılandırmacı yaklaşım bağlamında öğretmen görüşlerine göre değerlendirmesi
The evaluation according to the thoughts of teacher about the constructivist approach which is used in teaching programme of seveth grade social studies in primary education
  1. Tez No: 227466
  2. Yazar: DERVİŞ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, Sosyal Bilgiler öğretimi, Constructivist Approach, Teaching of Social Studies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu araştırmanın amacı, 30.06.2005 tarih ve 188 sayılı kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan İlköğretim yedinci sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programını, yapılandırmacı yaklaşım bağlamında öğretmen görüşleri çerçevesinde değerlendirmektir. Öğretmen görüşleri anket yoluyla elde edilmiştir.Bu çalışmanın verileri 2007-2008 öğretim yılında İstanbul ili Anadolu Yakası Tuzla, Pendik ve Kartal ilçelerinde 78 ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 150 Sosyal Bilgiler öğretmeninden toplanmıştır.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, kişisel bilgilerle ilgili sekiz soru ile Sosyal Bilgiler programının kazanım, içerik, eğitim durumu ve değerlendirme boyutlarına ilişkin 52 soru ve geleceğe yönelik 7 sorudan oluşmaktadır. Veriler, cinsiyet, atama durumu, kıdem, öğrenim durumu ve mezun olunan fakülte değişkenleri açısından analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans, yüzde, standart sapma ve çapraz tablo analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan öğretmenler genelde programı desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the assessment of the constructivist approach using the teaching programme, called seveth grade Social Studies in primary education, prepared by The Council of Instruction and Civility, The Ministery of Education with the desicion, date 30.06.2005 and number 188 via the thoughts of teachers. The thoughts of teachers were obtained by questionnaire.The datas of this study were obtained by 150 teachers of Social Studies who are working at the 78 primary schools located in the anatolian part of İstanbul, Tuzla, Pendik and Kartal, in 2007-2008 education year.The data acquisition instrument used in research consists of eight questions about personal informations and 52 questions about the acquisition, content, education process and evaluation dimensions of Social Studies Programme. Also, it consists of 7 questions about future. Datas were analysed by some features like sexuality, assignation, seniority, academic background, and the faculty that was graduated from. In analysing datas, mean, frequency, percentage, standard deviation, and cross tabulation analyze were used. According to the results, teachers attended the research supported the programme generally.