Romancı kimliğiyle Attila İlhan
With his novelist idendity Attila İlhan
  1. Tez No: 227484
  2. Yazar: SEMA ÖZHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAVAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: tarihi roman, nehir-roman, cinsellik, tema, yapı, çözümleme, historical novel, river novel, sexualty, theme, structure, analyz
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
Bu çalışmada 1925-2005 yılları arasında yaşamış, yazın dünyasının pek çok alanında eser vermiş olan Attila İlhan'ı romancılığı yönünden ele almaya çalıştık.Temelde üç ana bölüm halinde düzenlediğimiz çalışmanın birinci bölümünde Attila İlhan'ın hayatı, romancı kimliği ve eserlerinin listesini sunduk.İkinci bölümde, Attila İlhan'ın toplam on iki romanını sanatçının romancılık anlayışında bir temel kabul ettiğimiz `ekonomik ve tarihi yapılanmayı' göz önünde bulundurarak oluşturduğumuz sınıflamaya bağlı kalarak yapısal ve tematik bakımdan çözümlemeyi denedik. Romanları `topluma yabancılaşan aydın', `toplumu tarihsel süreç içerisinde yapılandırmaya hazırlanan aydın' ve `yapılandıran aydın' kimliğinin yönlendirdiği bakış açısıyla üç bölüm halinde değerlendirirken Fena Halde Leman ve Haco Hanım Vay romanlarını bu sınıflandırmanın dışında, insanın ?ağırlıklı biçimde- kişisel diyalektiğini belirlemede cinselliği temel alarak başka bir bölüm halinde değerlendirdik.Üçüncü bölümde, Attila İlhan'ın dili kullanma biçim ve üslubunu romanlardan yapılan örneklemelerle yorumladık.Çalışmanın sonuna ise Attila İlhan'ın romancı yönünü aydınlatacak bir kaynakça ekledik.
Özet (Çeviri)
We tried to study Attila İlhan?s novelist side who has lived between 1925-2005 and many works have been written by him on different types of Literature.We presented the study with three main parts. The first part is subjected Attila İlhans? life, novelist idendity and the list of his works.In the second part we tried to analyse Attila İlhans? whole twelve novels on stuctural and tematic aspects which are related to our classification that has been consisted of our consideration is resulted from economic and historical sctructure that has been accepted by us as a foundation on his novelist understanding. When we studied his novels as three parts which are orientated by aspect of identiy of ?intellectual who has been alienated to society?, ?intellectual who gets ready to construct the society in historical process ? and ?constructive intellectual? idendity, exclude of this classification Fena Halde Leman and Haco Hanım Vay novels have been examined in an another part as take the sexuality a base while determining the indivudial dialectic of human being.In the third part, Attila İlhan?s using type of language and his style have been interpreted with examples from his novels.At the end of the study we added a bibliography in order to enlight his novelist side.