Romancı ve hikâyeci kimliğiyle Tahir Abacı
Tahir Abacı with his novelist and storyteller identity
- Tez No: 637785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN ERONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tahir Abacı, roman, hikâye, tema, yapı, politika, sanat, Tahir Abacı, novel, story, theme, structure, politics, art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
“Romancı ve Hikâyeci Kimliğiyle Tahir abacı”adlı çalışmamızda, şair-yazar Tahir Abacı'nın roman ve hikâye türünde kaleme aldığı eserler üzerine kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Bu minvalde kronolojik sıra temel alınarak sanatçının; Ağır Akan Su, Aynada Bir Yüz, İkinci Adım, Adı Senfoni Kalsın, Türk Şiirinin Bir Türlü Yükselemeyen Yıldızı: Ozan Genç, Kanıt ve Vicdan, Bir Gün Yeniden isimli yedi romanının yanı sıra Gelin Ömrümüz ve Gül Harmanı adını alan iki hikâye kitabındaki toplam yirmi sekiz öykü de tahlil edilmiştir. Üç bölümden müteşekkil olan tezin birinci kısmında; Tahir Abacı'nın yaşamına, sanat ile edebiyata dair görüşlerine ve eserlerine yer verildi. Yine aynı bölümde Abacı'nın şair kimliğine de parantez açılarak söz konusu türde kaleme aldığı sekiz şiir kitabı, muhteva anlamında genel bir değerlendirmeyle ele alındı. Çalışmanın ikinci bölümünde, belirtilen romanlar basım tarihlerine göre yapı ve tematik kurgu bağlamında teker teker incelendi. Her bir eserde; hüviyet, isim-içerik, bakış açısı, anlatım ve diğer teknik unsurlar, olay örgüsü, zaman ve mekân mefhumları üzerinde duruldu. Bununla birlikte karakter oluşturma ve başkişi, norm, kart ve fon karakter alt başlıklarıyla da eserlerde yer alan şahıslar, teferruatlı bir şekilde tetkik edildi. Akabinde ise metinlerin vücut bulması noktasında ön plana çıkan tematik izlekler tahlil edildi. Ancak Adı Senfoni Kalsın ve Türk Şiirinin Bir Türlü Yükselemeyen Yıldızı: Ozan Genç romanlarında, birbiriyle ilişkili reel bir olay örgüsü, kişiler dünyası, zaman ya da mekân yapısı mevcut olmadığından söz konusu eserler kategorize edilmeden taşıdıkları mesajlar doğrultusunda irdelendi. Tezin son kısmını ihtiva eden üçüncü bölümde de yazarın toplam yirmi sekiz öyküden oluşan iki hikâye kitabı; ortak yapı, tematik kurgu, zaman, mekân ve karakter tasarımları başlıklarıyla ele alındı. Sonuç kısmında ise çalışma boyunca elde edilen bulgular çerçevesinde varılan sonucun genel bir değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bibliyografya başlığı altında yararlanılan kaynakların listesi sunuldu.
Özet (Çeviri)
In our study entitled“Tahir abacı with his Novelist and Storyteller Identity”, a comprehensive examination was made on the works written by the poet / writer Tahir Abacı in the type of novel and story. In this regard, based on the chronological order; the writer's twenty-eight stories were analyzed in two story books called Gelin Ömrümüz and Gül Harmanı as well as his seven novels called Ağır Akan Su, Aynada Bir Yüz, İkinci Adım, Adı Senfoni Kalsın, Türk Şiirinin Bir Türlü Yükselemeyen Yıldızı: Ozan Genç, Kanıt ve Vicdan, Bir Gün Yeniden. In the first part of the thesis consisting of three parts; Tahir Abacı's life, his views on art and literature and his works were included. In the same section, eight poetry books written by Abacı by writing a parenthesis to the poet's identity were handled with a general assessment in terms of content. In the second part of the study, the novels mentioned were examined one by one in the context of the structure and thematic fiction according to the publication dates. In each work; identity, name-content, perspective, narration and other technical elements, plot, time and place concepts were emphasized. In addition, the characters included in the works with the subtitles of character creation and the character of the person, norm, card and fund were examined in detail. Subsequently, thematic themes, which came to the fore in terms of the incarnation of texts, were analyzed. However, in his novels, Adı Senfoni Kalsın and Türk Şiirinin Bir Türlü Yükselemeyen Yıldızı: Ozan Genç, since there are no real plots related to each other, the world of people, the time or space structure, the works in question were categorized according to the messages they carry. In the third chapter, which contains the last part of the thesis, the author's two story books consisting of twenty-eight stories; common structure, thematic fiction, time, space and character designs were discussed. In the conclusion part, after a general evaluation of the conclusion reached within the framework of the findings obtained during the study, a list of the sources used under the title of bibliography is presented.