Anasınıfı Türkçe dil etkinliklerinde yaratıcı drama yönteminin etkililiği
Effectiveness of creative drama method in kindergarten Turkish language activities
- Tez No: 227520
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anasınıfı Çocuğu, Türkçe Dil Etkinlikleri, Yaratıcı Drama, Dramatizasyon, Dil Becerileri, Kindergarten Children, Turkish Language Activities, Creative Drama, Dramatization, Language Skills
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı, anasınıfı Türkçe Dil Etkinliklerinde yaratıcı drama yönteminin etkililiğini belirlemek ve anasınıfı Türkçe Dil Etkinliklerinde yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılması ile dramatizasyonun yöntem olarak kullanılması arasında fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma deneysel bir çalışma olup yaratıcı drama ve dramatizasyon yöntemlerinin karşılaştırılması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol kümelerinde uygulanan bu yöntemlerin anasınıfı çocuğunun görüp izlediğini anlama ve anladığını sözle anlatma becerileriyle ilgili önceki ve sonraki durumları öykü kartlarından hazırlanan test ile kontrol edilmiş, test puanları doğrultusunda bulgulara erişilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular, yaratıcı drama yönteminin anasınıfında görüp izlediğini anlama ve anladığını sözle anlatma becerileri bakımından dramatizasyon yönteminden daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effectiveness of the creative drama method in kindergarten Turkish Language Activities and to put forward whether there is a difference between using the creative drama method in kindergarten Turkish language activities and using the dramatization as a method. The research is an experimental study and it has been fulfilled by comparing creative drama and dramatization methods. These methods have been applied to the experimental and control groups and the previous and following status of the kindergarten children regarding their skills of understanding of what is seen and watched and explaining orally what is understood have been controlled by the test prepared by story cards and findings have been accessed in accordance with the test points.The finding obtained in the research have put forward that creative drama method in kindergarten is more effective than the dramatization method by means of understanding of what is seen and watched and explaining orally what is understood.