The prevalence of musical performance anxiety and effective coping methods: A study of Turkish musicians
Sahne heyecanının yaygınlığı ve etkili çözüm yöntemleri: Türk müzisyenler üzerine bir çalışma
- Tez No: 227549
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, sahne, heyecan, zihinsel terapi, davranışsal terapi, Music, anxiety, performance, cognitive therapy, behavioral therapy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Müzisyen sahne heyecani, dunya çapında birçok müzisyeni etkileyen bir problemdir. Bu çalışmada, müzisyen sahne heyecanı konusu, bir grup Türk müzisyen arasındaki yaygınlığı ve bu örneklem için en verimli başa çıkma yöntemlerinin belirlenmesi açısından incelenmiştir. Bu çalışmada, problemin yaygınlığının ve farklı özelliklerinin belirlenebilmesi için örneklem ile bir anket çalışması; farklı çözüm stratejilerinin tartışılması için de ünlü solistler ile röportajlar ve müzisyen sahne heyecanı ile ilgili dünya literatürü üzerinde kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak davranışsal ve bilişsel terapiler ile Alexander yöntemi, en verimli başa çıkma yöntemleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Musical performance anxiety is a problem that affects many performers worldwide. This study deals with this issue in relation to its prevalence among a sample of Turkish musicians and the discussion of the most efficient coping methods for this sample. A questionnaire was administered to the sample to acquire information on the incidence and the various aspects of the problem. Interviews with acclaimed soloists and research on world literature on the subject were conducted in order to discuss various coping methods. Behavioral therapy, cognitive therapy and Alexander Technique are presented as the most efficient coping strategies.