A constructivist analysis of Turkey-EU relations within the context of five phase sprial model: Human rights dimension
5 aşamalı döngüsel model bağlamında Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerinin yapılandırmacı analizi:İnsan hakları boyutu
- Tez No: 227611
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: the European Union, Turkey's Accession to the European Union, human rights, the Spiral Model, Constructivism, Avrupa Birliği, Türkiye?nin Avrupa Birliği üyeliği, insan hakları, döngüsel model, yapılandırmacı yaklaşım
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
The 1990's witnessed the emergence of Constructivist approach in the International Relations theory. Constructivism rejecting the rationalist precepts of Neo-Realism and Neo-Liberalism brought a sociological point of view to the world politics mentioned the role of ideational factors in the constitution process of interests and identities.Constructivism assumes that there is a mutual constitution process between states and normative structures in which states internalized existing international societal norms with efforts of international non-state actors seen as active teachers guiding states to initiate policies that are congruent with international civilized norms of behaviour. Today human rights are defined as civilized normative patterns.At this point five phase spiral model reveals itself and introduces explanations for how states understand, interpret and internalize international human rights norms. The model assumes that target state's identity, interest and behaviors are influenced by international human rights norms as it progresses through the model's five phased spiral process. The model in this process emphasizes roles and efforts of international organizations.This work assesses the usefulness of the five phase spiral model and Constructivism as an explanation of the changes in the Turkish government's human rights practices. As case study effect of the European Union over normative transformation in the field of human rights in Turkey will be given. The thesis bringing criticisms to the model's assumptions in Turkey case will assert that Turkey, from the 1980 Military intervention to the end of 2007 has made progressive steps in line with the phases mentioned in the spiral model.
Özet (Çeviri)
1990?lar Uluslararası ilişkiler alanında Yapılandırmacı yaklaşımın ortaya çıkışına tanıklık etmiştir. Neo-Realizm ve Neo-Liberalizm?in Rasyonalist hükümlerini kabul etmeyen Yapılandırmacı yaklaşım dünya siyasetine Sosyolojik bir bakış açısı getirmiş, normatif ve maddi yapıların öneminin altını çizmiş ve düşünsel faktörlerin çıkarların, kimliklerin ve eylemlerin oluşum sürecindeki öneminden söz etmiştir.Yapılandırmacı yaklaşım normatif yapılar ile devletler arasında karşılıklı bir inşaa süreci olduğunu varsayar. Bu süreçte devletler uluslararası toplumun mevcut normlarını, ?faal öğreticiler? olarak görülen ve devletleri ?medeni? davranış normlarına uygun siyasetler üretmeye yönlendiren devlet-dışı uluslararası aktör ve örgütlerin gayretleri ile içselleştirirler.Bu noktada, devletlerin uluslararası alanda kabul görmüş olan insan hakları normlarını nasıl anladıkları yorumladıkları ve içselleştirdikleri konularında açıklamalar getiren 5 aşamalı döngüsel model kendini göstermektedir. Model hedef devletin kimliğinin, çıkarlarının ve davranışlarının modelin 5 aşaması doğrultusunda ilerledikçe ?medeni? olarak kabul edilen insan hakları normları tarafından şekillendirileceğini varsaymaktadır. Model bu süreçte uluslararası örgütlerin çabaları ve rollerine vurgu yapmaktadır.Bu çalışma, 5 Aşamalı Döngüsel Modelin ve Yapılandırmacı yaklaşımın Türkiye?de insan hakları alanında yaşanan değişimleri açıklamada ne ölçüde geçerli ve yararlı olabileceğini değerlendirecektir. Bu bağlamda, Avrupa Birliği?nin Türkiye?de insan hakları alanında yaşanan normatif dönüşüm üzerindeki etkisi örnek olay olarak ele alınmaktadır. 5 aşamalı modelin kimi varsayımlarına dair Türkiye özelinde eleştirilerde bulunan bu çalışma 1980 askeri müdahalesinden 2007 yılı sonuna kadar geçen süreçte Türkiye?de yaşanan değişimlerin hem modelin aşamaları doğrultusunda ilerlediği hem de Yapılandırmacı yaklaşımın kimi karakteristik özelliklerini paylaştığı savında bulunmaktadır.