Wuthering Heights By Bronté and A Hero of Our Time By lermontov
Bronté'nin Uğultulu Tepeler'i ve Lermontov'un Zamanımızın Bir Kahramanı
  1. Tez No: 227686
  2. Yazar: GÜNEL HACIZADE
  3. Danışmanlar: DR. DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sıra, süre, sıklık, kip, ses, order, duration, frequency, mood, voice
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın hedefi Rus romancı Mihail Yuryeviç Lermontov'un Zamanımızın Bir Kahramanı ve İngiliz romancı Emily Bronté'nin Uğultulu Tepeler'inin Gérard Genette'in Anlatı Söylemi isimli eserinde sunduğu anlatıbilimsel model ışığında karşılaştırmalı çözümlemesini yapmaktır. Zamanımızın Bir Kahramanı ve Uğultulu Tepeler'de kullanılan anlatı yöntemlerinin çözümlemesi sonucunda, bu çalışma farklı kültürlere ait ve hikâyeleri ortak hiçbir özellik göstermeyen roman kahramanları Peçorin ve Heathcliff'in karakter betimleme tartışmasını sunmakta ve her iki romanda kullanılan benzer anlatı yöntemlerinin benzer karakter özelliklerinin oluşumunda nasıl etkin rol oynadığını göstermektedir. Peçorin ve Heathcliff zıt duygular uyandıran karmaşık karakterlerdir, ki onların bu karmaşık karakter yapıları zamandaki kırılmalar, mesafe ve görüş açısındaki değişmeler ve çok sayıdaki anlatıcı ile sağlanan karmaşık düzenek sayesinde mümkün olmaktadır. Her iki kahraman tutkuları ve güçleri bakımından ortalama bir insandan daha üstündürler, fakat kahramanca erdemlere sahip değildirler. Lermontov ve Bronté'nin kahramanlarını betimleme yöntemleri okurda onlara karşı çeşitli tepkiler ve duygular uyandırmaktadır. Bu kahramanlar itici özelliklerine rağmen okuru büyüler. Tez benzer anlatı yöntemlerinin kahramanların benzer karakter özelliklerini oluşturup oluşturmadığını bulmak ve bu yöntemlerin okurun kahramanlara tepkilerine olan etkisini ortaya çıkartmak için anlatıbilimsel bir çözümleme sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make a comparative analysis of the Russian novelist Mikhail Yuryevich Lermontov?s A Hero of Our Time and the English novelist Emily Bronté?s Wuthering Heights in the light of the narratological model introduced by Gérard Genette in Narrative Discourse. Through an analysis of the narrative methods employed in both A Hero of Our Time and Wuthering Heights, this study offers a discussion of the characterization of the protagonists, Pechorin and Heathcliff, who belong to different cultures and whose stories have nothing in common, and shows how similar narrative strategies used in both novels play an active role in the formation of similar character traits. Pechorin and Heathcliff are complex characters inspiring contradictory feelings, which is possible due to the complex mechanism provided by fractures in time, changes in distance and perspective, and multiple narrators. Both protagonists are superior in their passions and powers to the average man, but they do not possess heroic virtues. Lermontov and Bronté?s characterizations of their protagonists create various reactions to and feelings about them in the reader. The reader becomes fascinated by the protagonists despite their repulsive deeds. The thesis presents the narratological analysis to find out whether similar narrative methods in their novels form similar character traits in the protagonists and to reveal the impact of these methods on the reader?s reactions to the protagonists.