An investigation of the validity and reliability of the speaking exam at a Turkish university
Türkiye'deki bir üniversitedeki konuşma sınavının geçerlilik ve güvenirlilik çalışması
  1. Tez No: 227713
  2. Yazar: GONCA SAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, güvenirlilik, sınama, sözel sınav, Validity, reliability, testing, testing speaking
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı bir Türk üniversitesindeki konuşma sınavının geçerlilik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışma için veriler anketlerden, görüşmelerden, öğrencilerin konuşma sınav sonuçlarından, TOEFL sınavı sonuçları ve bölüm konuşma sınav sonuçlarından elde edilmiştir. Anketlerin sonuçları konuşma sınavının yüzeysel geçerliliğini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca, sınavın içerik geçerliliğini incelemek için, yapılan görüşmeler detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve her görüşmeden elde edilen ortak noktaların üzerinde durulmuştur. Yordama geçerliliğini belirlemek için kullanılan veriyi analiz etmek için ise, Pearson Korelasyon ve basit doğrusal korelasyon analizi yapılmıştır. Sınavın yapı geçerliliğini araştırmak içinse speaking sınav sonuçları ve TOEFL sınavının her alt bileşeninin sonuçları arasındaki korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Sınavın değerlendirici iç tutarlılığı ve değerlendiriciler arası tutarlılık düzeyini tahmin etmek için de, yine korelasyon katsayıları hesaplanmıştır.Anket sonuçlarının analizi, sınavın yeterli yüzeysel geçerliliğe sahip olduğunu göstermiştir. Ayrica, sınavın içerik geçerliliğini araştırmak için yapılan görüşmeler sonucunda, sınavın yüksek ölçüde içerik geçerliliği vasfına sahip olduğu saptanmıştır. Yordama geçerliliğini belirlemek için yapılan istatistiksel araştırmalar, hazırlık yılı eğitiminde yapılan konuşma sınavının öğrencilerin bölümkonuşma sınavındaki performanslarını belirlemediğini göstermiştir.Ayrıca, yapı geçerliliğini incelemek için yapılan analizler konuşma sınavı ve diğer alt testler arasında düşük korelasyonlar olduğunu göstermiştir.Sınavın değerlendiriciler arasındaki tutarlılık düzeyi beklendiği kadar yeterli çıkmamıştır çünkü bir çiftin değerlendiriciler arası tutarlılığı diğerlerine gore düşük bulunmuştur.Diğer yandan, konuşma sınavının yeterli değerlendirici iç tutarlık vasfına sahip olduğu görülmütştür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the validity and reliability of the speaking exam at a Turkish University. For this study, data were obtained through questionnaires, interviews, the students? speaking exam results, TOEFL exam results and departmental speaking exam scores. The results of the questionnaire were used to explore the face validity of the speaking exam. The interviews conducted to examine the content validity of the exam were analyzed in detail and common points from each interview were highlighted. To determine the predictive validity of the exam, Pearson Product Moment Correlation Coefficient and Simple Linear Regression Analysis were conducted. Furthermore, to investigate the construct validity of the exam correlation coefficients between speaking test scores and TOEFL subtest scores were calculated. To estimate the intra and inter-rater reliability level of the exam, correlation coefficients were calculated as well.The analysis of the results of the questionnaire indicated that the exam has satisfactory face validity. Moreover, the results of the interviews showed that the exam possesses the quality of content validity to a moderately high degree. It was found out that the speaking exam given in preparatory year education does not seem to predict the performances of the students in the departmental speaking exam. Moreover, the statistical analyses done to investigate the construct validity of the exam indicated that there are very low correlations between the speaking exam scores and the other subtests.It was discovered that the inter-rater reliability of the exam was not as satisfactory as it was expected as inter-rater reliability of one pair was found relatively low. However, the speaking exam seemed to have satisfactory intra-rater reliability.