The role of call in promoting learner autonomy
Bilgisayar destekli dil öğreniminin öğrenci özerkliğini arttırmadaki rolü
- Tez No: 227738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETİL ERÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: CALL, learner autonomy, learning strategies, motivation, taking responsibility, out-of-class study, language learning, Bilgisayar destekli dil öğrenimi, öğrenci özerkliği, öğrenme stratejileri, motivasyon, sorumluluk alma, sınıf dışı ders çalışma, dil öğrenimi
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
In this study, four aspects of learner autonomy within the context of CALL were investigated so as to find out whether CALL environments contribute to the development of learner autonomy. Two groups of students, in total 48 preparatory school students, at intermediate level in the Department of Foreign Languages at a private university in Ankara were chosen to take part in the study. First' the students' language learning strategy use was explored. Then, only one group of students was given a five-week language learning strategy training through CALL. During the training, their motivation levels, willingness to take responsibility for learning and involvement in out-of-class studies were scrutinized.In order to reach the aforementioned goals, both qualitative and quantitative data were collected by the help of questionnaires, semi-structured face-to-face interviews, observations, e-learning diaries kept by the strategy training group and a five-week language learning strategy training through CALL. In order to reach the aim of the study, the data were collected in the form of pre-test and post-test for the language learning strategies of the learners from both groups to be analyzed and evaluated. Besides, both groups were observed by the instructors in order to address motivation, taking responsibility for learning and engaging in out-of-class study. However, only the students in one group were given a five-week language learning strategy training through CALL, and they were interviewed before and after the training and they kept e-learning diaries.The findings indicated that the five-week language learning strategy training helped the students in the strategy training group to improve their use of language learning strategies as well as increasing their motivation, encouraging them to take responsibility for their learning and engage in out-of-class activities. However, when compared to the students in the strategy training group, the students who did not get the five-week language learning strategy training through CALL did not show many uses of language learning strategies, high motivation levels, willingness to take responsibility and engage in out-of-class activities. Since the main aim of this study was to foster learner autonomy by the help of CALL, this study attempted to suggest ways to help learners to use language learning strategies, increase their motivation, take responsibility for learning and engage in out-of-class.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada, öğrenci özerkliğinin dört yönü Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi ortamının öğrenci özerkliğini arttırmada katkısı olup olmadığını ortaya koymak için Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi ortamında incelenmiştir. Toplamda 48 hazırlık sınıfı öğrencisi olmak üzere, Ankara?daki özel bir üniversitede iki grup orta düzey İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi çalışmaya katılmaları için seçilmiştir. Öncelikle öğrencilerin öğrenme stratejilerini kullanımları saptanmıştır. Daha sonra, Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi kullanılarak sadece bir grup öğrenciye öğrenme yöntemleri üzerine 5 haftalık bir eğitim verilmiştir. Bu eğitim sırasında, öğrencilerin motivasyon düzeyleri, öğrenme ile ilgili sorumluluk almaları ve ders dışı çalışmalara katılımları incelenmiştir.Yukarıda belirtilen hedeflere ulaşmak için, bir anket, yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler, gözlem, elektronik öğrenme günceleri ve beş haftalık dil öğrenme stratejileri eğitimi Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi kullanılarak nitel ve nicel veri toplanmıştır. Çalışmanın amacına ulaşmak için, veri analiz edilip degerlendirilmek üzere her iki gruba da ön test ve son testler uygulanarak toplanmıştır. Buna ek olarak, motivasyon, öğrenme ile ilgili sorumluluk alma ve ders dışı çalışmalara katılım konularına değinmek için her iki grup da okutmanlar tarafından gözlenmiştir. Fakat, sadece bir grup öğrenciye Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi kullanılarak beş haftalık bir eğitim, eğitim öncesi ve sonrası görüşmeler uygulanmış ve öğrencilerin elektronik günceler tutmaları sağlanmıştır.Bulgular, beş haftalık eğitimin öğrencilerin motivasyonlarını arttırmanın, öğrenmeye karşı sorumluluk almalarının, sınıf dışı çalışmalara katılmalarının yanı sıra dil öğrenme yöntemlerini kullanmalarına yardımcı olduğunu göstermiştir. Fakat, Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi kullanılarak verilen beş haftalık eğitimi almayan öğrencilerin ders dışı çalışmalara katılım, sorumluluk alma konusunda isteklilik, yüksek motivasyon ve dil öğrenme yöntemleri kullanımını göstermediklerini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın temel amacı Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi yardımıyla öğrenci özerkliğini arttırmak olduğu için, bu çalışma sınıf dışı çalışmalara katılımı, öğrenme ile ilgili sorumluluk almayı ve dil öğrenim yöntemlerinin kullanımını arttırmaya yönelik yollar ortaya koymaya çalışmaktadır.