Globalization, transnationalization and imperialism: Evaluation of sociology of agriculture and food in the case of Turkey
Küreselleşme, ulusötesileşme ve emperyalizm: Tarım ve gıda sosyolojisinin Türkiye örneğinde değerlendirilmesi
- Tez No: 227741
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET C. ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, ulusötesileşme, neoliberalizm ve kapitalist emperyalizm, tarım-gıda sistemi ve gıda rejimi, tarım ve gıda sosyolojisi, globalization, transnationalization, neoliberalism and capitalist imperialism, agrifood system and food regime, sociology of agriculture and food
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma tarım ve gıda sosyolojisinin ulusötesileşme ve ulus-ötesi devlet oluşumu iddialarına ilişkin kavramsal mülahazalarını içeriden ve dışarıdan bir değerlendirmesini amaçlamaktadır. Tarım ve gıda sosyolojisi literatürünün tarihi 1970'lerin ortalarına kadar uzansa da, olgunlaşması sosyal bilimlerde küreselleşme kavramının hegemonyasına tanıklık eden 1990'lara tekabül etmektedir. Bu çalışmaya göre, ulusötesileşme iddası, tarım ve gıda sosyolojisi ile kapitalizmin karakteristik özelliklerinin ve içkin çelişkilerinin analizine ilişkin metodolojik ve kuramsal sorunlarla malul olan küreselleşme teorisi veya küreselleşme kavramının küreselleşmeci yorumu arasındaki içkin bağı yansıtmaktadır. Küreselleşme ve ulusötesileşme kavramlarının eleştirisi yoluyla bu bağı kırmayı hedefleyen bu çalışma, 1970'lerin sonlarından itibaren kapitalist ilişkilerde, özel olarak da tarım-gıda ilişkilerinde yaşanan dönüşümlerin kavranmasında emperyalizm kavramının analitik olarak güçlü bir kavram olduğunu öne sürmektedir. Diğer bir ifadeyle, bu çalışma tarım-gıda sosyolojisi literaturü içinde formüle edilmiş olan kavramları (tarım-goda sistemi ve gıda rejimi) ve sorunsalları kapitalist emperyalizm kavramı temelinde oluşturulmuş ve Türkiye'de 1980 sonrası tarım-gıda ilişkilerinin dönüşümünün analizinde örneklenmiş olan teorik çerçeve içerisinde yeniden değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate conceptual considerations of the sociology of agriculture and food from inside and outside of the literature in relation to transnationalization and its claim on the emergence of a transnational state. Although the history of the literature can be traced back to mid-1970s, its development corresponds to 1990s which is also the period that witnessed the hegemony of the concept of globalization in social sciences. This study argues that the claim on transnationalization reflects the intimate relationship of sociology of agriculture and food with the globalist interpretation of the concept of globalization or globalization theory which suffers from methodological and theoretical problems mainly in relation to the analysis of immanent contradictions and distinctive features of capitalism. With the criticism of the concepts of globalization and transnationalization, this study aims to break the intimate relationship of the sociology of agriculture and food with the globalization theory and suggests that the concept of imperialism is a powerful analytical concept in comprehending the transformation of capitalist relations, particularly the agrifood relations since late 1970s. In other words, this study aims to reevaluate the concepts (agrifood system and food regime) and problematics formulated in the sociology of agriculture and food literature within the theoretical framework based on the concept of capitalist imperialism exemplified in the analysis of transformation of agrifood relations since 1980 in the case of Turkey.