Cross-border bank acquisitions and company performance : The case of emerging markets
Sınır ötesi banka satın almaları ve şirket performansı : Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir çalışma
- Tez No: 227763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZA DANIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Birleşme, Satın Alma, Bankalar, Gelişmekte Olan Piyasalar, Mergers, Acquisitions, Banks, Emerging Markets
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Son yıllarda sınır ötesi birleşme ve satın almalar küresel ekonomiyi ateşlemektedir. Ulusal ekonomilerin etrafındaki engellerin kalkmasıyla birlikte, bir zamanların merkezi planlamalı, kapalı ekonomileri, yabancı yatırımcılara sundukları yatırım ve risk dağıtımı imkanlarıyla ortaya çıkmışlar ve yatırımcıların temel hedefi haline gelmişlerdir. Bu tezde, gelişmekte olan ülkelere, özellikle de bankacılık sektörüne olan yatırımların etkileri, hem satın alan şirket hem de satın alınan banka açısından incelenmektedir. Hissedarlar ve şirketler açısından sonuçlar incelenmiş ve her iki grup şirketin hissedarlarının kısa vadede olmasa da uzun vadede belirgin fayda sağladıkları tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, bu birleşmeler hedef bankalar için karlılık, verimlilik ve aktif büyüklüğü açısından iyileşmeyle sonuçlanmasına rağmen mevduat büyüklüğü, piyasa payı ve sermaye yeterliliği açısından belirgin bir değişiklik yaşanmamıştır. Benzer şekilde, satın alan şirketler için karlılık artışı gözlenmekteyse de, finansal riskte bir azalma saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, cross-border mergers and acquisitions have spurred in the global economy. With the breaking down of barriers around national economies, those economies that used to be centrally-planned and closed in the past have emerged as economies that offer invaluable investment and risk diversification opportunities that investors seek. As a natural result of this change, these economies become major targets for foreign investors. This thesis examines the impact of this foreign investment trend specifically for those bank mergers and acquisitions that take place in emerging economies. The impact of these transactions on the acquirer and target company shareholders and firm performance are analyzed and it is found that neither parties? shareholders receive a significantly positive benefit in the short-term but there are significant benefits in the long-term. Moreover, while these bank consolidations resulted in improved profitability, efficiency and asset size for the target firms, no significant change is observed in deposit size, market share and capital adequacy of the targets. Similarly, improvement in profitability is evidenced for the acquirers while no major change in leverage risk is observed.