Politik bütçe döngüleri teorisi ve 1980 sonrası Türkiye'de seçim dönemlerinde uygulanan maliye politikalarının analizi ve değerlendirilmesi
Political budget cycles theory and, analyzing and assessing the Turkish election year fiscal policies in post-1980 era
- Tez No: 227812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Politik Ekonomi, Politik İş Döngüleri, Politik Bütçe Döngüleri, Türkiye Ekonomisi, Türkiye'de Seçim Döngüleri, Political Economy, Political Business Cycles, Political Budget Cycles, Turkish Economy, Electoral Cycles in Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Oportunistik politik iş döngüleri teorisine göre seçmenlerin miyopik doğası ve geriye dönük değişkenlere bakarak oy kararlarını vermeleri, hükümetlerin, parasal şokları kullanmak suretiyle ekonomiyi manuple ederek, popularitelerini artırıp seçimleri kazanmalarını sağlar.Ne var ki parasal şoklara dayalı oportunistik modeller gerçek hayatta karşılaşılan durumları açıklamada tatmin edici sonuçlar vermemişlerdir. Bunun neticesinde literatürde, oportunistik döngülerin kaynağı olarak maliye politikası araçlarına yoğunlaşılmıştır. Politik bütçe döngüleri teorisine göre iktidarlar ya bütçe açıklarına neden olacak biçimde ya da kamu harcamalarının bileşimini değiştirecek bir şekilde, maliye politikası araçlarını kullanarak popularitelerini arttırmaya çalışırlar.Bu çalışmada Türkiye'de maliye politikası araçlarının, politik amaçlı kullanılıp kullanılmadığı incelenmektedir. Bulgular ortaya koymaktadır ki, Türkiye'de hükümetler, iktidar dönemleri boyunca seçmenlerin oyların satın alabilmek için ya da yeniden seçim şanslarını artırabilmek için maliye politikası araçlarını kullanarak politik bütçe döngüleri yaratmışlardır.
Özet (Çeviri)
The literature on oportunistic political business cycles suggests that due to the myopic natures of individual voters and retrospective voting attitudes, governments can manipulate the economy via monetary surprises to create such conditions to increase their popularity to win elections.The models based on monetary surprises as the driving force were unconvincing explanations of oportunistic cycles. As a result research has concentrated on fiscal policy as the driving force. So called political budget cycles theory suggests that, incumbent governments use fiscal policy instruments, either by creating budget deficits or changing the composition of public expenditures to increase their popularity.This study attempts to investigate the presence of politically manufactured fiscal cycles in Turkey. The results implicate that incumbent governments in Turkey have used fiscal policy instruments in creating political budget cycles during election periods in their attemts to buy votes for winning elections or to enhance their chance of re-election.