Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin karar verme stilleri, sosyal beceri düzeyleri ve stresle başa çıkma biçimlerinin bazı değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
In terms of some variables the comparatively analysis of decision making styles, social skill levels, and forms of coping with stress the students of the physical education and sports school
  1. Tez No: 227839
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞRI ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, karar verme, sosyal beceri, stresle başa çıkma, Physical Education and Sports, Decision Making, Social Skill, Coping with Stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırma, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin sahip oldukları karar verme stillerini, sosyal beceri düzeylerini ve stresle başa çıkma biçimlerini belirlemek, bu üç değişken arasındaki ilişkiyi saptamak; öğrencilerin özlük niteliklerine göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırmaya 2006?2007 eğitim-öğretim yılında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan üniversitelerden küme örneklem yöntemi ve tesadüfî örneklem yöntemi ile seçilen Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları'ndaki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölümünde öğrenim görmekte olan 497 birinci sınıf ve 483 dördüncü sınıf olmak üzere toplam 980 öğrenci katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin karar vermede öz saygı ve karar verme stillerini belirlemek için Mann ve diğerleri (1998), tarafından geliştirilen ve Deniz (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Melbourne Karar Verme Ölçeği I-II?, sosyal beceri düzeylerini belirlemek için Riggio (1986) tarafından geliştirilen ve Yüksel (1997) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Sosyal Beceri Envanteri?, stresle başa çıkma stillerini belirlemek amacıyla Türküm (2002) tarafından geliştirilen ?Stresle Başa Çıkma Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; karar verme stilleri alt boyutları ile öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf, öğrenim gördükleri bölüm, yaşamlarının çoğunu geçirdiği yerleşim merkezi arasında; sosyal beceri alt boyutu ve toplam puanları ile öğrencilerin, cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf, öğrenim gördükleri bölüm, spor yapma düzeyi, öğrenimleri sırasında barındıkları yer ve yaşamlarının çoğunu geçirdiği yerleşim merkezi arasında; stresle başa çıkma stilleri alt boyutları ve toplam puanı ile öğrencilerin cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf, öğrenim gördükleri bölüm, öğrenimleri sırasında barındıkları yer, yaşamlarının çoğunu geçirdiği yerleşim merkezi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca, öğrencilerin karar vermede öz saygı ve karar verme stilleri ile stresle başa çıkma alt boyutları ve toplam puanları arasında; karar vermede öz saygı ve karar verme stilleri ile sosyal beceri alt boyutları ve toplam puanları arasında; stresle başa çıkma stilleri alt boyutları ve toplam puanları ile sosyal beceri alt boyutları ve toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is done to determine the decision making styles social skill levels and forms of coping with stress, to find out the relations between these three variables; to put forward if they differentiate according to the personal characteristics.In Physical Education and Sports Schools? the students of Physical Education and Sports Teaching, Sports Management and Trainer Education Departments are selected by cluster illustrating and random illustrating methods from the universities in Central Anatolia Region in 2006 ? 2007 educational years. 497 students from 1st grades and 483 students from 4th grades, totally 980 students attended to the research.In this research as means of data collecting ?Melbourne Decision Making Scale? developed by Mann and the others (1998) and adapted into Turkish by Deniz (2004), to determine social skill levels ?Inventory of Social Skills? developed by Riggio (1986) and adapted into Turkish by Yüksel (1997), to determine the styles of coping with stress ?The Scale of Coping With Stress? developed by Türküm (2002) are used in this research.In the end of the research it is determined that there are statistically meaningful differentiations between the subdimensions of decision making and the classes and the fields in which the students are educated, settling places in which they often spend time; subdimensions of social skills and total points, and gender, the classes and the fields in which the students are educated, level of doing sports, the places they live during their education, settling places in which they often spend time; between the subdimensions of coping with stress and total points, and gender, the classes and the fields in which the students are educated, the places they live during their education, settling places in which they often spend time.Besides it is also determined that there are statistically meaningful differentiations in decision making between self confidence and decision making styles and subdimensions of the styles coping with stress and total points; between the subdimensions of the styles coping with stress and total points, and subdimensions of social skills and total points.