Simgesel figürlerin seramik sanat eğitimi açısından değerlendirilmesi
An evaluation of symbolic figures in terms of ceramics art education
- Tez No: 227840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OLCAY ÇELİK BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Seramik, Simge, Simgesel Figür, Art education, ceramics, symbol, symbolic figure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, simgesel figürlerin seramik sanat eğitimi açısından üniversitede bulunan öğrenci ve öğretim elemanı görüşleriyle değerlendirmeye çalışılmıştır.Seramik eğitimi alan öğrencilerin ve eğitimcilerinin konuyla ilgili görüşlerine başvurulması alt problemler olarak belirtilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Ankara bulunan seçkisiz yöntemle seçilmiş 2 yüksek öğretim kurumunun 2. 3. ve 4. sınıfında öğrenim gören 100 öğrenci ve seçkisiz yöntemle seçilmiş 2 yüksek öğretim kurumunun 30 öğretim elemanları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Araştırmada, anket survey yoluyla toplanan veriler, yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve t testini içeren betimsel istatistik tekniklerden yararlanılarak analiz edilmiştir.Öğretim elemanları simgesel figürleri, seramik sanat eğitimi sürecinde kullanmakta ve konunun hedefleri doğrultusunda öğrencilere uygulatmaktadır.Öğrenciler, teorik derslerde öğretilen simgesel figürleri yaptıkları çalışmalarda kullanmakta ve bu yapılan ürünlerde simgesel figürlerden etkilenmektedir.Araştırma sonucunda öğretim elemanlarının ve öğrencilerin seramik çalışmalarda simgesel figürleri kullandıkları tespit edilmiş, öğretim elemanları ve öğrenciler simgesel figürleri istekli olarak kullandıklarını belirtmiştir.Eski kültürlerde kullanılan simgesel figürlerin seramik sanat eğitimi sürecinde kullanılması, çalışmaların etkileyiciliğinin artmasını sağlamaktadır. Böylece kültür içinde geçmişten etkilenmelerle simgesel figürler gelişmekte ve değişmektedir.
Özet (Çeviri)
This study sets out to evaluate the symbolic figures in terms of ceramics art through he the views of students and instructors.Sub-problems comprised the opinions of students receiving ceramics education and instructors involved in the field. The sample of the study is 100 students at 2nd, 3rd and 4th grade at higher education institutions selected through random method located in Ankara as well as 3 instructors employed at 2 higher school institutions. As the means of data collection a questionnaire was used developed by the researcher. Data obtained through the questionnaires were analyzed through descriptive statistics made up of frequency, arithmetic average, standard deviation, and t test.Instructors use symbolic figures in ceramic education and have students apply them along with the objectives of their subject.Students use symbolic figures taught at theoretical courses in their works and the works are affected by the symbolic figures.The results of the study suggest that instructors and students alike use symbolic figures in their works and they are both eager to use the symbolic figure s in their works.The use of symbolic figures used in ancient cultures in the educational process of ceramics education promote the impressiveness of the works. Hence, within the culture, symbolic figures develop and change through the influence from the past.