Ortaokul öğrencilerinin matematik dersi başarısı ile sanal oyun bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between mathematics course achievement and virtual game addiction of secondary school students
- Tez No: 865833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KASIM KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal Oyun, Dijital Oyun Bağımlılığı, Matematik Ders Başarısı, Digital Games, Virtual Game Addiction, Mathematics Academic Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada 6., 7. ve 8. sınıflara devam eden öğrencilerin matematik ders başarıları ile sanal oyun bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avcılar ilçesi bir devlet ortaokuludur. Araştırmanın örneklemini okulda öğrenimine devam eden toplamda 346 ortaokul öğrencisi oluşturmaktır. Verilerin analizinde araştırmanın alt amaçlarına uygun olan betimsel istatistikler yapılmış ve parametrik olmayan Kruskal Wallis H testi ve Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin matematik dersi başarı puan ortalamaları 64,95 olmak üzere orta düzeyde, bilgisayar oyun bağımlılık seviyeleri ise 2,33 ortalama ile nadiren düzeyinde bulunmuştur. Öğrencilerin en çok oyun oynadıkları cihaz cep telefonu en az oyun oynadıkları ise playstation olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin en çok online oyun türünü oynadığı en az ise bulmaca-zeka-eğitsel türündeki oyunları oynadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin tüm sınıf düzeylerinde oyuna günlük olarak çoğunlukla 1-2 saat zaman ayırdıkları görülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin cinsiyetleri ile bilgisayar oyun bağımlılığının genel ortalama puanı arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Aritmetik ortalama değerlerine göre kız öğrencilerin ortalaması, erkek öğrencilerin ortalamasından yüksektir. Bilgisayar oyun bağımlılığının genel ortalama puanı ile öğrencilerin sınıf düzeyi arasında anlamlı fark bulunmamaktadır. Öğrencilerin anne ve babalarının eğitim düzeyi ile bilgisayar oyun bağımlılığının genel ortalama puanı arasında anlamlı fark yoktur. Test sonucunda ortaokul öğrencilerinin cinsiyetleri ile matematik başarı puanı arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Günlük dijital oyunlara 5+ saat ayıran öğrencilerin daha az zaman ayıran öğrencilere göre matematik başarı puanı anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Spearman korelasyon analizi sonuçlarına göre ortaokul öğrencilerinin bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyleri ile matematik başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre bilgisayar oyun bağımlılığı, matematik başarı puanında anlamlı bir etki oluşturmaktadır. Bilgisayar oyun bağımlılığı seviyesinin matematik ders başarı puanını yordama düzeyi %5'tir. Bilgisayar oyun bağımlılığında meydana gelen bir birimlik değişim matematik başarı puanında -6.629 birimlik negatif yönlü değişim oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the mathematics achievement and virtual game addiction of students attending 6th, 7th, and 8th grades. The population of the research is a state middle school in the Avcılar district of Istanbul during the 2022-2023 academic year. The sample of the study consisted of a total of 346 secondary school students continuing their education at the school. In the analysis of the data, descriptive statistics aligned with the sub-objectives of the research were conducted, and non-parametric Kruskal-Wallis H test and Mann-Whitney U test were applied. The results of the study revealed that the average mathematics achievement scores of the students were at a moderate level with a mean of 64.95, while their computer game addiction levels were found to be at a rare level with an average of 2.33. The device most used by students for playing games was identified as mobile phones, while the least used was the PlayStation. It was determined that students played online game types the most and puzzle-intelligence-educational types of games the least. It was observed that students in all grade levels allocated 1-2 hours daily to playing games predominantly. No significant difference was found between the genders of middle school students and their overall average scores of computer game addiction. According to the arithmetic mean values, the average score of female students is higher than that of male students. There is no significant difference between the overall average score of computer game addiction and the grade level of the students. There is no significant difference between the educational levels of the parents and the overall average score of computer game addiction. The test results showed that there is no significant difference between the genders of middle school students and their mathematics achievement scores. Students who spend 5+ hours daily on digital games have significantly lower mathematics achievement scores compared to those who spend less time. According to the results of the Spearman correlation analysis, there is a statistically significant, negative, and weak relationship between the computer game addiction levels and mathematics achievement scores of middle school students. According to the regression analysis results, computer game addiction has a significant effect on mathematics achievement scores. The predictive level of computer game addiction for mathematics achievement scores is 5%. A one-unit increase in computer game addiction results in a -6.629 unit negative change in mathematics achievement scores.