Yöneticinin iletişim korkusunun örgütsel iletişim sürecine etkisi
The effect's of maneger's communication fear on the organizational communiciation process
- Tez No: 227955
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iletisim, örgütsel iletisim, yönetici, korku, yönetim düzeyi, iletisim süreci, communication, organisational communication, manager, fear, level of management, process of communication
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İletisim bir algılama sürecidir; bu algılama sürecinde yöneticinin sahip oldugu korkular, mesajın anlamını da etkilemekte ve iletisim sürecini engelleyen etmenlerden biri olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu çalısmada, örgütlerde yasanan problemlerin en önemlilerinden biri olan iletisim süreci aksamaları, yönetici-çalısan iliskilerinde yöneticilerin tutumu, çesitli kararları alırken uyguladıkları yöntemler ve duyguların bu kararlar üzerindeki etkisi arastırılmaktadır. Arastırma Isparta ili sınırları içerisinde yer alan ve tesadüfî örneklem yöntemine göre belirlenen özel sektör kurumlarının %65'inde gerçeklestirilmis ve üst, orta, alt seviye kademelerinde yer alan yöneticilerin, çalısanlarıyla iletisimlerinde bazı korkular yasayıp yasamadıkları saptanmaya çalısılmıstır. İkincil kaynak taraması sonucu ve önceden saptanan amaçlara göre belirlenen sorular, standart bir anket formu ile örnek kütlede bulunan deneklere yöneltilmistir. Çalısmanın sonuçlarını degerlendirmek amacıyla, degisik gruplar arasında istatistiksel anlamda herhangi bir farklılıgın olup olmadıgını arastırmak için, tek degiskenli analiz teknikleri olan t.testi ve oneway anova testi uygulanmıstır. İki ve daha fazla degisken arasındaki iliskileri incelemek için ise, faktör analizi gibi analizler yapılmıstır. Analizler sonucunda elde edilen bulgular degerlendirildiginde, yas degiskenine göre, 35?55 yas arasındaki yöneticiler için“is yasantısının”daha önemli oldugu ve dolayısıyla, bu gruptaki yöneticilerin ?basarısızlık korkusu? ve alt düzey yöneticiler, üst düzey yöneticilere oranla daha fazla takdir etme korkusu yasadıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Communication is a process of perception and in this process, the fears of the manager occur as a factor affecting the meaning of the message and a block for the process of communication. In this study, the breakdown of the communication process which is one of the most important problems occur in organizations, the attitude of the manager in manager-employee relations, the methods being used by managers for decision making and the effect of emotions in these decisions are the research topics. The research has been conducted to 65 per cent of private sector insttitutions within the boundaries of the city Isparta, which has been selected according to random sampling method. the research has been designed to detect whether high, middle and lower level managers have some fears about their relationships with employees. the questions chosen as a result of scanning seconderial resources and according to the aims predetermined has been asked to the subjects of sample mass by virtue of a survey. For the assesment of the study, to find that whether there is any statistical difference between different groups, one variable analysis techniques of ttest and oneway anova test has been implied. to examine the relations between two or more variables, factor analysis techniques has been implied. according to the findings of the research, it is observed to the age variable that 35?45 aged managers do care“business life”much more than others and so, they have much more fear of failure. secondly, it has been observed that lower level managers have much more fear of admiration than high level managers.