Sigortacılıkta risk ve bir yangın sigorta uygulaması
Risk in insurance and a fire insurance application
- Tez No: 227959
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Risk Yönetimi, Yangın Riski Uygulama Yöntemi, Insurance, Risk Management, Application Method of Fire Risk
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sigorta sektörü, hem yatırımlara kaynak sağlayarak ülkede yaratılan varlıkları arttırmakta, hem de yaratılan varlıkların korunması işlevini yürütmektedir. Bu işlevlerin olmadığı bir ekonomi doğal olarak büyüyemez, gerçekleşen risklerde varlıklarını tüketir. Risk kelimesi kaybetme olasılığını çağrıştırır. Riskin gerçekleşmesi ile ortaya çıkan kayıplar kimi zaman önemsizdir, katlanılabilir. Kimi zamanda yaşamı alt üst edecek kadar ağırdır, ondan korunmak gerekir. İnsanlar kaybetme riskini azaltmaya, kazanma olasılığını arttırmaya çalışarak son ana kadar hayatın tadını çıkarmak isterler. İşte bu amaç onların risk yönetimini bilim haline getirmelerine neden olmuştur. Bu çalışmada öncelikle sigorta türleri, sigorta terimleri ve risk kavramı üzerinde durulmuştur. Daha sonra sigortacının sigortalanabilir riskleri belirlemek ve bu riskleri ölçmek için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Sigortacının riske yaklaşımı ayrıntılı bir biçimde ele alınmış, sigorta şirketlerinin ek bir hizmet olarak sunduğu sigorta edilebilir risklerin azaltılmasına yönelik risk yönetimi çalışmalarından bahsedilmiştir. Türkiye' de çeşitli sigorta sektörlerinde fiyatlandırmanın nasıl yapıldığı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Son olarak da bir yangın riski uygulaması ile sigortacının riski değerlendirmesi ve kabul edilip edilmediği hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Insurance companies increase the amount of capital in a country by supplying funds to the economy. Also, they protect the capital that created within the country. An economy cannot grow without this function and losses the capital at the economical risk periods. The word ?risk? evokes the probability of lossing. Sometimes losses that occur at the risky periods are unimportant and endurable. However, sometimes it makes the life unbearable and protection from risks becomes indispensable. People always try to raise their wealth level by minimizing risks and maximizing success probabilites. Hence, thanks to this aim risk management becomes a science today. In this study ,types of insurances, insurance terms and the concept of risk are mentioned primarily. Then, informations about the process of determining insurable risks and measuring their levels are given. In addition, approach of an insurer about the risk and risk management studies intended for minimizing the insurable risks are discussed in detail. Pricing process of various insurance companies in Turkey is also mentioned. Finally, a sample application about a fire insurance is given and an insurer?s underwriting ,advises and decision are remarked.