Temel eğitimde tiyatro çalışmalarının öğrencilerin kişilik gelişimi(özgüven kazanımı)üzerindeki etkisi
The effect of the theatre over childrenspersonel improvement in the primary education(to achieve self confident)
- Tez No: 227964
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Çocuk gelişimi, zihinsel gelişim, yaratıcılık, tiyatronun eğitimsel işlevi, Theatre, children?s development, mental development, creativity, the educational function of theatre
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu Tez Çalışmasında; tiyatronun çocukların gelişimindeki önemine yer verilerek, özgüven gelişimleri ile olan ilişki ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı, öğrencilerin sosyal gelişimlerini geliştirmede tiyatrodan yararlanıp yararlanılamayacağını gözlemlemek, incelemek ve sonuçta etkisini belirlemektir. Aynı zamanda tiyatro çalışmalarına katılan ve daha önce katılmış olan öğrencilerin süreç içinde akademik tutum ve gelişimlerine bir katkısının olup olmadığına da bakılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde çocuk ve eğitim konusu tartışılmış ve ayrıca oyun konusuna deyinilmiştir. İkinci bölümde çocuk tiyatro ve eğitim konusu tartışılarak geniş bir alan yazını incelemesine gidilmiştir. Üçüncü bölümde tiyatronun eğitime ve çocuğun gelişimine olan somut katkısı incelenerek tiyatro yoluyla çocukların gelişimine olan katkısı ortaya koyulmuştur. Veri incelemesinde ikili anket uygulanmıştır. Tiyatro çalışmasına katılan öğrencilerin öğretmen ve velilerine ayrı ayrı uygulanmış ve veriler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis presentation analysis of improvement on children?s self-confidence is done thorough the importance of theatre over their growth. The aim of this research is to observe and examine at the end to determine if the students will get benefit in the theatre to grow their social development or not. At the same time it is studied that whether the student who joined this theatre training and who had been joined previously, give some help in academic way of behaving and improving in this process. In the first part of research the subject of child and education has been discussed and additionally the topic of play touched upon. In the second part children?s education and theatre subjects are being debated and wider research is being referred. In the third part concrete results of theatre over children?s education and development are analyzed and improvement of children by theatre is shown. In the data processing duel pole is applied. The data was applied to all the participating student?s teachers and parents and the result were compared.