Mesleki teknik eğitim ve MEGEP öğretim programlarına öğrenci ve öğretmen yaklaşımları (Bilişim teknolojileri alanında uygulama)
Occupational technical education and attitude of student and teachers to SVET teaching programmes
  1. Tez No: 227977
  2. Yazar: UFUK ATA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL AKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MEGEP, Mesleki Eğitim, İstihdam, Bilişim Teknolojileri, SVET, Occupational Education, Employment, Data Processing Technology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, Mesleki Eğitim ve Mesleki Eğitimde uygulamaya konan MEGEP projesi anlatılmış, bu proje kapmasında yer alan öğretim programlarından Bilişim Teknolojileri Alanı öğretim programı öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilerek, MEGEP program yapısı ve Bilişim Teknolojileri programını incelenmesi amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, eğitim, mesleki ve teknik eğitim kavramlarına açıklık getirilmeye çalışılmış, mesleki teknik eğitimin tarihi gelişimi, kalkınma planlarında mesleki eğitim, mesleki eğitim veren kurumlar, mesleki eğitime çağdaş yaklaşımlar ve mesleki eğitimin gelişmesine yardımcı olacak kanunlar anlatılmıştır. İkinci bölümde Mesleki Eğitimin gelişmesine ve değişmesine yardımcı olmak amacıyla Avrupa Birliği destekli oluşturulmuş en son ve en yeni proje olan MEGEP anlatılmış, üçüncü ve son bölümde ise MEGEP' in öğretim programları yönü itibariyle özellikle istihdama yönelik ihtiyacı karşılayabileceği konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerine başvurulmuştur. Anketler uygulanmasında İstanbul ili, Küçükçekmece ve Avcılar ilçeleri seçilmiştir. Çalışma sonuçları Küçükçekmece ve Avcılar bölgelerini temsil etmektedir. Anketler 2 ilçedeki toplam 9 Meslek Lisesinde görev yapan 34 Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve 447 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket öğretmen ve öğrencilere uygulanmış olup, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmen ve öğrencilere ait kişisel bilgiler ile MEGEP hakkında ön bilgi sahibi olunurken, ikinci bölümde MEGEP öğretim programları, modüller ve istihdam açısından değerlendirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the project of SVET that is applied in Occupational Education is explained, the education programme of Data Processing Technology Area that is one of the education programme in this project is evaluated with the direction of opinions of teachers and students, and the programme of SVET and the programme of Data Processing Technology are intended. In first section of thesis, education, occupational technical education were explained, the historical development of Occupational Technical Education, Occupational Education in development plans, Occupational Education Associations, modern approaches to Occupational Education and laws that will assist development of Occupational Education were told. In third section, the protect of SVET that will be assisted development and change of Occupational Education and is the lastest and the newest project were told, in forth and last section, the opinions of teachers and students about the direction of education programme of SVET especially directed to employment necessity were discussed. İstanbul and Küçükçekmece and Avcılar districts were choosed in the questionnaires. The result of study represented Küçükçekmece and Avcılar regions. The questionnaires were applied to 34 Data Processing Technology teachers and 447 students in 9 Educational High School in 2 districts. Datums that were used in research were improved and collected with questionnaires by researchers. The questionnaire was applied teachers and students, and it was two sections. In first section, there are personal informations about teachers and students and foreground information about SVET and in second section, there are SVET educational programmes, evulation of modular and emplayment views.