Televizyon görselliği ve insan beyni/zihni
Television visualisation and human brain
- Tez No: 227978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK BUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Neurology, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Görsellik, İnsan, Beyin/Zihin, Sağlık, Television, Visualisation, Human, Brain/Mind, Health
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu Tez Çalışmasında; Televizyon görselliği ve insan beyni arasındaki ilişki ele alınacaktır. Televizyon, yapısal olarak teknoloji ve insanla sınırlıdır. Günümüzde, teknolojik gelişmeler hızlanmış ve televizyon yayıncılığı oldukça deneyim kazanmıştır. İzleme sürelerinin umulanın ötesinde artmasıyla birlikte, televizyon büyük bir güç haline gelmiştir. Bilimsel gelişmeler, insan beyninin sabit bir işleyişi olmadığını, belirli koşullarda değişebildiğini artık kanıtlamıştır. Başlangıçta, ulaşmak istediği insanın verili işleyişine uygun olarak kendini kuran ve kurallarını belirleyen televizyon, artık bu kuralları yıkmaktadır. Teknolojik sınırları sürekli genişleyen televizyon, insanın zihinsel süreçlerinin belirlediği sınırı izleyicisinin zihnini değiştirmek suretiyle kendi lehine genişletmektedir. Televizyon, içeriği bir yana sadece görselliğiyle bile, insan doğasını değiştirmektedir. Bu değişimlerin yarattığı sonuçlar, bilimsel çalışmalarla ortaya konulmakta, kimi eleştirel yaklaşımlar gelişmekte ve bazı önlemler uygulamaya sokulmaktadır. Televizyonun verdiği zararlar kısmi olarak ele alınmaktadır. Genel bakış; davranışları, ruhu ve bedeni insanın bütünlüğünden ayrı unsurlar gibi ele almakta, bu unsurlarda oluşan değişimlerin insan zihnini değiştirmediğini varsaymaktadır. Muhalif yaklaşımlar, genel bakışa eklemlenen eleştiriler getirmekte, buna binaen alınan önlemler ise, aynı bakışın yetersiz çözümlerini sunmaktadır. Medya okuryazarlığı eğitimi, koruyucu simge sistemi gibi önlemler, kısmi de olsa zararları bilmenin bireyleri koruyacağı düşüncesini telkin etmektedir. Genel bakış, televizyonu, yayın içeriğine indirgeyerek görselliğinin verdiği asıl zararı örtmektedir. Önümüzdeki süreçte televizyonun, sadece görselliğiyle bile insan beynine/zihnine, bir bütün olarak insan sağlığına zarar vermeye devam edeceği söylenebilir. Bu durumun toplumsal düzeyde önemli sonuçlar doğuracağı açıktır. Bu çalışma, kendini insanın zihinsel süreçlerini veri alarak kuran ve geldiği noktada insana rağmen ilerleyen televizyona görsel açıdan bir yaklaşım denemesidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between TV visualisation and human brain will be analyzed. The television is structurally limited both by technology and human brain. Today technological improvements are very fast and TV broadcasting has a big experience. Television became a big power with the increase of the watching durations far more than the expectations. Scientific researches have proved that human brain doesn?t have an unalterable functioning, but that it can change in some particular conditions. Television had been structured according to the given functioning of the human brain and broadcasting rules were determined on this basis, but today it breaks down those rules. In one side, the technological limits of the television are being continuously extended and in the other side, television extends the limits imposed by the human mental processes by modifying the minds of its audience. Television modifies human nature not only by the content, but merely with its visualisation. The results created by such modifications have been exposed by scientific studies, some critical approaches are being developed and measures applied. But the harms given by the television are only partially evaluated. The common understanding treats the human behaviour, spirit and body as if they are not part of the totality of the human being and assumes that modifications on those aspects don?t change human mind itself. The critics provided by opponent approaches remain between the boundaries of the said common understanding and measures based on such critics offer similarly insufficient solutions. Measures like media literacy, protective symbols etc? suggest that knowing even partially the harms could prevent individuals. The common understanding hides the principal harm caused by television by reducing it to broadcast content. It can be said that television would continue to harm human brain/mind and consequently human health as a whole. It is obvious that this would create important social consequences. This study tries to offer a visual approach to television, which was structured on the basis of human mental processes but which is now developing against human nature.