Büyükçekmece ilçesi orta öğretim kurumları yöneticilerinin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonlarına etkisi
The effects of high school managers leadership on employees motivation in Büyükçekmece
  1. Tez No: 227979
  2. Yazar: RABİŞ YURDAKUL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİNÇ PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Liderlik, Liderlik Tarzları, Orta Ögretim Kurumları, Okul Yönetimi, Motivation, Leadership, Leadership Styles, School Management, High School
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalısan motivasyonu üzerine gerçeklestirilmis çesitli arastırmalar çalısanın motivasyonunun düsük olmasının isyeri üzerinde olumsuz etkileri oldugunu ortaya koymustur. Hawthorne arastırmalarıyla baslayan söz konusu arastırmalar, motivasyonu düsük olan çalısanın daha az üretecegi ve performansının da düsük olacagını ortaya koymaktadır. Bu dogrultuda çalısanın motivasyonuna etki eden faktörleri belirlemek üzere çok sayıda arastırma gerçeklestirilmistir. Arastırmaların sonuçları, çalısanın motivasyonu üzerinde etki eden en önemli faktörlerden birinin yöneticinin astlarına karsı davranısları oldugunu ortaya koymaktadır. Yöneticileri astlarına karsı davranısları ise yöneticilerin sahip oldugu liderlik tarzları ile açıklanmaktadır. Bu arastırma yöneticinin liderlik tarzının çalısanın motivasyonu üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu dogrultuda ortaögretim okul yöneticilerinin liderlik tarzları ve kendilerine baglı ögretmenlerin motivasyon düzeyleri incelenerek, yöneticilerin liderlik tarzlarının ögretmenlerin motivasyonu üzerinde ne düzeyde etkili oldugu incelenmeye çalısılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, okul yöneticisinin liderlik tarzlarının ögretmenlerin motivasyon düzeyi üzerinde anlamlı etkisinin oldugu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Some research about the motivation in the job place showed that low motivation had some negative effects on the company. The research, started with the studies of Hawthorne, indicated the fact that the employee having low motivation would not only be less productive, but also, he would have low performance. With the coming research about the same subject, it was aimed to determine what the factors of employee motivation were. The results showed that one of the most significant factors on employee motivation was how the manager behaves in his/her relations with the subordinates. Also, how the manager?s relation with his/her subordinates is determined by the kind of leadership the manager have. This thesis aims at exploring the effect of manager?s leadership styles on subordinates? motivation. To this aim, high school managers? leadership styles and the motivation levels of their subordinates? are investigated and the effect of the leadership styles of the managers on the motivation level of the teachers is examined. According to the results, it is revealed that school manager?s leadership styles had significant effect on teachers? motivation level.