Organik tüketicilerin kişisel değerler çerçevesinde sınıflandırılması
Classification of organic consumers depending on their personal values
  1. Tez No: 228100
  2. Yazar: DİDEM ÇELİKKANAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tüketici davranışı, kişisel değerler, organik gıda satın almayı etkileyen faktörler, List of Values (LOV), Organic Purchase Decision, Organic Consumer, Consumer Clusters for Organic Foods
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada, tüketicilerin kişisel değerleri ile organik gıda satın alma davranışlarının ilişkisi incelenmiştir. Bununla birlikte organik tüketiciler, kişisel değerler çerçevesinde sınıflandırılmıştır. Bu sınıfların organik gıda satın alma nedenleri ve satın almaya yönelik eğilimleri ile organik gıdalara karşı tutum ve ilgilenimleri de belirlenmiştir. Araştırma 2008 yaz döneminde Ankara'daki tüketiciler üzerinde yapılmıştır.Araştırma sonucunda kişisel değerlerin; hedonist ve muhafazakar olmak üzere 2 faktör altında ve ayrıca organik tüketici davranışlarının da, 4 faktör altında toplanan 22 ifadelik bir ölçek ile ölçülebileceği sonucuna varılmıştır.Kümelerin hepsinde hedonist değerler, muhafazakar değerlerden önemli bulunmuştur. Heyecan arama ve hayattan zevk alma gibi hedonist değerler, tüketene zevk ve heyecan veren ürünleri kabul etmeyi pozitif yönde etkilemektedir. Dolayısıyla, yaşam şeklini değiştirme ve geleceğe sağlıklı nesiller ve sürdürülebilir bir çevre bırakma temeliyle hareket eden organik tarım/ organik gıdalar ile tüketicilerin hedonist değerleri daha önemli olarak anması tesadüf değildir.Kümelerin sağlık ve çevre bilinci, koku ve lezzet, güven, fiyat ve erişebilirlik gibi unsurlarla birbirlerinden ayrıldığı ve bu unsurların organik gıda satın alımında etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between personal values and organic food buying behaviour. Besides, organic consumers were segmented into clusters depending on their List of Values (LOV) structure. These clusters were analyzed by means of their reasons and intentions to buy organic food and their attitudes and interest to organic food. The study was implemented with the consumers in Ankara in 2008 Summer.The results show that, personal values can be reduced into 2 factors named ?Hedonistic? and ?Conservative?. In Addition, organic consumer behaviours can be measured with a 4 factor and 22 item scale.Hedonistic values are found more important than Conservative values in all of the clusters. Hedonistic values like fun and enjoyement of life and excitement are affecting the consumers? acceptance of products, which giving delight and excitement, in a positive way. Organic foods are trying to change the life style and create healty generations for the future. Thus, organic products and hedonistic values are both percieved more important.It is also observed that; sense of heath and environment, confidence, price, smell and taste and accesibility has a discriminating power to differentiate the clusters. These elements are affecting the organic food purchase in a positive way.