Bir insan hakları örgütü olarak Avrupa Birliği
European Union as a human rights organization
- Tez No: 228339
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, insan hakları, insan hakları güvence sistemleri, uluslararası insan hakları örgütleri, European Union, human rights, human rights guarantee systems, international human rights organizations
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez çalışması; Avrupa Birliği'nin küresel ekonomik ve siyasal bir aktör olmasının yanı sıra; insan haklarında da önemli ve etkin bir aktör olup olmadığını incelemektedir. Tez çalışması; bireyler açısından Avrupa Birliği'nin kendine özgü insan hakları güvence sisteminin ulus devletlerin sağladığı anayasal insan hakları korumalarının ve uluslararası veya bölgesel örgütlerin sağladığı uluslararası hukuka dayanan insan hakları korumalarının yerini alabilecek düzeyde bir koruma sağlayıp sağlayamadığı sorusuna yanıt aramaktadır. Ayrıca, insan hakları güvence sistemlerinin esas ve usule yönelik iki farklı koruma düzeyinde güvence sağladığı görüşüne dayanarak; Avrupa Birliği insan hakları güvence sisteminin esas ve usul yönünden ne kadar ve ne düzeyde güvence sağlayabildiği analiz edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether the European Union is also an important and influential actor in human rights in addition to its global economic and politic power. The thesis seeks to answer the question; for the individuals whether the European Union?s sui generis human rights guarantee system can provide equivalent protection as the nation states? constitutional human rights protections and international or regional organizations? protections depend on the international law and whether the European Union?s protection can replace them. Then, based on the assumption that human rights guarantee systems depend on substantive and procedural protection as the two different protection level; the European Union?s guarantee system?s substantive and procedural protection dimensions are analyzed in order to find how much and how effective protection can be provided.