Okul öncesi dönemde etkinliklerle desteklenmiş sanat eğitiminin estetik beğeni düzeyine etkisi (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu örneği)
The effect of art education which is supported by the activities over the aesthetic judgement of pre-school children (Case study: National Orphan Houses)
  1. Tez No: 228351
  2. Yazar: BANU YILDIZ DAVUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK, PROF. DR. FATMA ALİSİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-school visual art education activities, pre-school period, aesthetical judgement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Araştırma, okul öncesi dönemde etkinliklerle desteklenmiş sanat eğitiminin çocukların estetik beğeni düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çocukların estetik beğeni düzeylerine etki ettiği varsayılan cinsiyet düzey değişkenleri de incelenmiştir. Geliştirilen okul öncesi görsel sanat eğitimi etkinlikleri değerlendirilmiştir.Araştırmanın evrenini, 2007-2008 öğretim yılında Ankara il merkezinde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Çocuk Yuvasına devam eden 60 -72 ay çocukları oluşturmaktadır. Bu evren içinden SHÇEK'na bağlı Çocuk Yuvasına devam eden öğrenciler arasından basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen, 11 kız ve 18 erkek, toplam 29 öğrenci örneklemi oluşturmak üzere belirlenmiştir. SHÇEK A Çocuk Yuvası'nda ikamet eden 16 çocuk deney grubuna ve SHÇEK B Çocuk Yuvasında ikamet eden 13 çocuk ise kontrol grubuna dahil edilmiştir.Araştırma kapsamında, deney grubuna, haftada bir gün Görsel Sanat Eğitimi Etkinlikleri uygulamalı olarak verilmiş, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. Deney ve kontrol grubuna dahil çocukların estetik beğeni düzeylerini ölçmek için ön test, son test ve kalıcılık testinde, Taylor-Helmstadler Çift Karşılaştırmalı Estetik Yargı Ölçeği kullanılmıştır.Veriler; Mann Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli-sıralar (eşleştirilmiş çiftler) testi ile analiz edilmiştir. Mann Whitney U testi, iki ilişkisiz örneklemden elde edilen puanların birbirlerinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test etmek için; Wilcoxon işaretli-sıralar (eşleştirilmiş çiftler) testi ise ilişkili iki ölçüm setine ait puanlar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek amacıyla kullanılmıştır.Araştırma sonucunda,1.Görsel Sanat Eğitimi alan deney grubuna dahil çocukların estetik yargılarında anlamlı bir farkın olduğu (p< 0.05) belirlenmiştir. Geliştirilen Okul Öncesi Görsel Sanat Eğitimi Etkinliklerini almış çocukların, geleneksel yöntemle öğretim yapılan çocuklara göre daha başarılı oldukları belirlenmiştir.2.Deney grubuna dahil çocukların cinsiyet düzey değişkeninin estetik yargılarında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Son testten (U=14.500, p>0.05) aldıkları puanlar ile kalıcılık testinden (U=23.500, p>0.05) aldıkları puanlar arasındaki fark istatistiksel olarak manidar çıkmamıştır.3.Kontrol grubuna dahil çocukların son testten (U=12.500, p>0.05) aldıkları puanlar ile kalıcılık testinden (U=17.500, p>0.05) aldıkları puanlar arasındaki fark istatistiksel olarak manidar çıkmamıştır.Anahtar Sözcükler (kelimeler): Okul Öncesi Görsel Sanat Eğitimi Etkinlikleri, Okul Öncesi Dönemi, Estetik Beğeni.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to describe the effect of art education which is supported by the activities, over the aesthetic judgement of children at pre-school age. Additionally gender difference effects over the aesthetic judgement of pre-school children are also examined. Firstly visual art activities program was developed for pre-shool children and this program was evaluated in this study. Then total 29 pre-school children (60-72 months) staying at two national orphan house were selected as experiment and control groups by using Simple Random Sampling Method. 11 of these children are girls and 18 of them are boys. 16 children who are staying at SHCEK A Orphan House, were selected as experiment group and 13 children, who are staying at SHCEK B Orphan House, were selected as control group. Experiment group were trained at one day on each week by using Visual Art Education Activities Workshop Program and control group were trained by using traditional art education lessons. After the education of experiment and control group, pre-test, final test and permanence tests were applied to the experiment and control groups in order evaluate the aesthetic judgment development of these children. Results of these tests were evaluated by using Double Comparison Taylor Helmstadler Aesthetic Judgement Scale model. Evaluated test scores were analyzed by using statistical methods which are named as Mann Whitney U Test and Wilcoxon Test Mann Whitney U Test analyses the significant difference of test scores which belong unrelated sample groups. Wilcoxon Test analysis the significant difference of test scores which belong to related sample groups. Results of this research study are listed as shown below:Aesthetic judgement skills of the experiment group developed significantly (p0.05) and permanence test (U=23.500, p>0.05) at the experiment group.There isn?t a significant different between the scores of the final test (U=12.500, p>0.05) and permanence test (U=17.500, p>0.05) at the control group.