Güzel sanatlar fakültelerinde geleneksel tekstil ürünlerinin konservasyon ve restorasyonu ile ilgili derslerin program ve uygulama açısından değerlendirilmesi
An examination of courses on conservation and restoration of traditonal textile products at faculties of fine arts in terms of curriculum and application
- Tez No: 228350
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, konservasyon, geleneksel tekstil, eğitim, Restoration, conservation, traditional textile, education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada konservasyon ve restorasyon eğitimi ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmalar araştırılarak, Güzel Sanatlar Fakültelerinde Geleneksel Tekstil Ürünlerinin Konservasyon Ve Restorasyonu İle İlgili Derslerin eğitiminin verildiği Halı Kilim Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı öğretim elemanları ve öğrencilerinin konu ile ilgili görüşlerinin neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 12 öğretim elemanına ve 120 3.-4. sınıf öğrencisine 43 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ayrıca görüşmeyi kabul eden 6 öğretim elemanıyla alt amaçlar doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan bir görüşme yapılmıştır. Araştırmanın gözlem kısmı sadece bir öğretim elemanı kabul ettiği için bir dersin uygulama çalışmaları gözlemlenerek analiz yapılmıştır.Sonuç olarak geleneksel tekstil ürünlerine yönelik yeterli araştırma, tam donanımlı bir eğitim ortamı, sadece bu konu ile ilgili bir eğitim programının yer almadığı tespit edilmiştir. Taşınabilir kültür varlıklarımızdan olan geleneksel tekstil ürünlerinin gelecek kuşaklara taşınmasını, yok olup gitmesini engellemek için daha kapsamlı eğitim programlarına ve bu programların yürütülebileceği donanıma sahip ortamlara ihtiyacımız var.
Özet (Çeviri)
This study aims, through the literature review performed in the field, to find out the opinions of students and university instructors at Carpet Kilim Old-Time Fabric Patterns Art program at the faculties of Fine Arts, where the courses related to Conservation and restoration of Traditional Textile products on the courses offered. A questionnaire was administered to those who agreed to participate in the study, 12 of them being university lecturers and 120 students, 3rd and 4th graders. Furthermore, an interview composed of a semi-structured question items was performed with the 6 instructors fort he sub-goals of the study.As a result, it has been found out that there is no adequate research into traditional textile products, fully-equipped educational setting and curriculum devoted to traditional textile products. We need a more comprehensive educational programs and settings with adequate equipment in order to transfer the Traditional cultural assets, one of the tangible cultural products, to posterity and to prevent its eradication.