Yeni konutlardaki mutfak tasarımının tüketicilere ergonomik açıdan uygunluğu ve tüketicilerin mutfaklarına ilişkin görüşleri
Suitability of the kitchen designs at the new residences to the customer and the customer?s opinions that related with their kitchens.
- Tez No: 228361
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Ergonomi, Mutfak, Antropometri, Customers, Ergonomy, Kitchen, Antropometry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Araştırmada, yeni konutlardaki mutfak tasarımlarının tüketicilere ergonomik açıdan uygunluğu incelenmiş ve bu konutlarda yaşayan tüketicilerin konut mutfakları ile ilgili görüşleri değerlendirilmiştir.Araştırma evrenini, Altındağ, Keçiören ve Çankaya ilçelerinde 2003 - 2007 yıllarında yapılan konutlarda yaşayan tüketiciler oluşturmaktadır. Belirtilen ilçelerde yapılan konut sayılarına göre tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile toplam 300 örneklem alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tüketicilere uygulanan anket, mutfağa ilişkin ölçülerin ve tüketicilerin antropometrik ölçülerinin alınması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 13.0 (Windows'a uygun) paket yazılımından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya alınan tüketicilere ilişkin demografik özelliklerin, konuta ve mutfağa ilişkin genel bilgilerin mutlak ve yüzde değerlerini gösteren tabloları oluşturulmuş, varyans analizi (One-Way ANOVA), Scheffe testi ve t testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki anlamlı farklılık 0.05 ve 0.01 düzeyinde yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda; Ankara'da son beş yılda yapılan konutlardaki mutfaklarda genellikle duvar dolabı yüksekliği, tezgah yüksekliği, tezgah uzunluğu ve mutfak aydınlatmasının ergonomik açıdan tüketicilere uygun olmadığı belirlenmiştir. Buna rağmen, tüketiciler mutfakların durumlarından genel olarak memnundurlar. Memnuniyetsizliğin en çok olduğu nokta depolama alanlarının yetersizliğidir. Tüketiciler tarafından, mutfak kullanımında en çok yapılan hatanın lokal aydınlatmanın yetersiz kullanımı, balkonların amaç dışı kullanımı ve mutfakta kazalara neden olabilecek uygulamalar yapılması olduğu belirlenmiştir. İncelenen mutfaklarda gelişen teknolojiye uyum sağlayan fonksiyonel tasarımlara çok az mutfakta rastlanmıştır. Mutfak tasarımının tüketicilere ergonomik açıdan uygun olmasının önemi göz ardı edilemeyecek bir konudur. Bu nedenle bu konu ile ilgili yapılan tüm araştırmaların ışığında ortaya konulan öneriler dikkate alınarak mutfak tasarımları geliştirilmeli ve değişimlerin takip edilmesini sağlayacak yeni çalışmalar sürekli yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In the research, the design of the kitchens in new residences were investigated in terms of ergonomy and the customers? opinions, who live in those residences about the kitchens were evaluated.The customers who lived in the years 2003 - 2007 in Altındağ, Keçiören and Çankaya were formed the research field. In the prementioned reserach areas, 300 samples have been obtained using the random layered sampling method according to the number of residences. The results obtained from the questionnares carried out with the customers, according to the measurements obtained from the kitchens and from the customers? anthropometric measurements. These results have been analysed using the package program SPSS 13.0 (for windows). The demographic properties of the customers that have been investigated during resarch, the general information related to the residences and the kitchens absolute and percentage values have been tabled; deviation analyses (One-Way ANOVA), Scheffe test and the t test have been applied. The meaningful difference between the variables have been interpreted in the level of 0.05 and 0.01.According to the results of the research, in general the wall cupboard height, bench height, bench length and kitchen illuminance are not suitable for the ergonomy of customers. However, customers are satisfied about the kitchens in general. The most disstasfied point is he lack of storage area. Customers declared that the main points of dissatisfaction are inadaquate local illuminance, usage of balcony, applications that can cause accidents in the kitchen. In the investigated kitchens, the functional designs which are in accordance to the technology are very rare. The suitability of the ergonomics of the kitchens to the customers is a very important point which can not be ignored. So, the results of the researchs in this field, the proposals about the kitchen designs must be improved and continous work must be done to follow the changes